Apele Române vor să execute o nouă supraînălțare a barajului de la Săcele, construit în anii ’70

Apele Române, care administrează principala sursă de alimentare cu apă potabilă a Municipiilor Săcele și Brașov, Barajul Tărlung de la Săcele, vor să demareze o nouă investiție în vederea suplimentării capacității acesteia, după finalizarea celei de anul trecut, anunță BizBrașov.ro  

Astfel, se intenționează supraînălțarea acestui baraj, care a fost dat în folosință în anul 1975, iar în vederea demarării proiectului, pentru început, ar urma să fie realizat un studiu de fezabilitate. Costul estimat pentru realizarea documentațiilor tehnice este de 252.100 de lei fără TVA, respectiv 300.000 de lei cu tot cu TVA, iar după ce va fi semnat contractul cu un proiectant, elaborarea documentațiilor aferent ar urma să fie realizată în cel mult 60 de zile.

Amenajarea lacului artificial de acumulare de la Săcele s-a defășurat în perioada 1971 – 1975 și are o înălțime de 45 de metri, potrivit datelor existente pe Wikipedia. Suprafața lacului eea de 148 de hectare și putea înmagazina un volum de apă de 18,3 milioane de metri cubi, iar după ce anul trecut s-a realizat o supraînălțare, capacitatea lacului de acumulare aproape că s-a dublat, crescând până la 28 milioane de metri cubi. Barajul Tărlung este cel mai mare lac de acumulare împrejmuit din ţară, cu o suprafaţă de 145 ha.

Anul trecut, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a investit suma de 36,37 milioane lei pentru a realiza lucrările de supraînălţare a barajului, în sprijinul celor peste 600.000 de locuitori care se confruntă de mulţi ani cu problema accesului la apa potabilă.

[fbcomments]