Din toamnă, la Săcele va fi deschisă prima Creșă

Pentru prima data după 1990, Săcelele va avea în sfârșit o creșă. Au fost aproape doi ani de zile de muncă pentru obținerea tuturor avizelor pentru a putea transforma vechiul Centru de zi în creșă.

Anul acesta, în luna martie, administrația săceleană a putut în sfârșit semna contractul pentru începerea lucrărilor de transformare a Centrului de Zi în creșă. După 6 luni de lucrări de recompartimentare în cadrul clădirii Centrului de zi a fost amenajată o creșă cu capacitatea de 40 de locuri, care se întinde pe o suprafață de 1075 mp.

Aceasta este dotată cu săli de joacă, dormitoare, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative, și va avea o structură de personal formată din 17 persoane. Lucrările au fost finalizare chiar în această lună, iar din toamnă sperăm să avem și primii copii de creșă la Săcele. Lucrările la noua creșă au presupus modificarea arhitecturii interioară în proporție de 83,28%, înlocuirea 100% a instalațiilor de încălzire, sanitare, electrice, a sistemului de detecție și semnalizare incendiu.

În ședința extraordinară a Consiliului Local din data de 13 iulie a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care noua creșă – Creșa nr.1 Săcele a fost arondată Școlii Gimnaziale nr 1 Săcele. Acesta este un pas foarte important în dezvoltarea și la Săcele a formelor de educație timpurie antepreșcolară. Cel mai greu lucru în administrația românească este să pornești un lucru de zero. Am reușit acest lucru cu Creșa nr.1 și sper ca de aici înainte, lucrurile să meargă ascendant. Vom începe cu 40 de copii după cum ne-a fost aprobat pentru deschiderea acestei creșe. Numărul este insuficient pentru Săcele, dar în perioada următoare vom face alți pași pentru dezvoltarea acestui tip de învățământ timpurie.

De altfel, pe lângă creșa din cartierul Ștefan cel Mare, o a doua creșă urmează să se ridice în perioada următoare în cartierul Electroprecizia.Încă de anul trecut, din luna septembrie, Ministerul Dezvoltării a selecționat cele 60 de creșe care vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), printre care și creșa medie de la Săcele. Construirea acestei creșe se va face în cartierul Electroprecizia și va avea o capacitate de 70 de locuri, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Valoarea investiției “Construire creșă medie” este de 3.341.420 euro, iar finanțarea va fi asigurată prin fondurile din cadrul PNRR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[fbcomments]