Virgil Popa: Sprijin orice efort ce vizează combaterea pandemiei, dar vreau să o fac legal

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, subprefectul Adrian Laurenţiu Folea şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, au avut luni o întâlnire cu primarii celor 12 localităţi din judeţ în care vor funcţiona centre de vaccinare pentru etapa a II-a a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Printre altele, în timpul discuţiilor, reprezentanţii primăriilor au ridicat problema achiziţiilor, baza legală a finanţării de la bugetul local a organizării şi funcţionării centrelor de vaccinare, plata serviciilor medicale şi nemedicale presupuse de aceste centre, precum şi identificarea unor modalităţi prin care se pot deconta anumite cheltuieli.

Pe de altă parte, modul în care se fac pregătirile pentru începerea celei de-a 2 a etape de vaccinare împotriva Covid – 19 (care îi include pe vârstnici, bolnavii cronici sau profesori) i-a nemulţumit pe unii primari din judeţul nostru. Aceştia spun că, deşi de la nivel central se doreşte începerea vaccinării în 15 ianuarie, lucrurile sunt departe de a fi clare, iar rezolvarea problemelor este „aruncată” în curtea primarilor.

Virgil Popa: Am plecat cu un gust amar de la această întâlnire

„Sper ca măcar în ceasul al 12-lea să se lămurească situaţia. Eu pot amenaja aceste centre, m-ar costa în jur de 80.000 de lei, dar marea problemă este găsirea şi plata resursei umane. Cum fac angajările? Pe ce criterii? Cine se ocupă de instruirea personalului care se ocupă de vaccinare? Eu am doi medici şcolari şi trei asistente medicale, iar pentru o singură echipă de vaccinare este nevoie de patru persoane”, a mai spus Popa.
De asemenea, el a ridicat şi problema legalităţii cheltuielilor: „Dacă eu fac o achiziţie şi vine Curtea de Conturi şi spune că nu este în regulă?”.
Totodată, el susţine că problemele legate de funcţionarea acestor centre „vin” de la Bucureşti, de la autorităţile centrale. „Ne aşteptam ca astăzi (luni – n.r.) să ni se spună la Prefectură că avem de făcut cutare şi cutare lucru. Din păcate, această problemă ne-a fost pasată nouă, autorităţilor locale. Dacă această campanie va fi un eşec, noi vom fi consideraţi vinovaţi. Eu cred că problema a fost tratată cu superficialitate de autorităţile centrale, chiar dacă în această etapă ar urma să fie vaccinate, la nivel naţional, peste 5 milioane de oameni. Eu am acordat întotdeauna sprijin în această perioadă grea, dar nu cred că este corect ca cei de la nivel central să se spele pe mâini şi să ne lase numai în sarcina noastră această problemă. Eu sprijin orice efort ce vizează combaterea pandemiei, dar vreau să o fac legal”, a mai spus Virgil Popa pentru bzb.ro.

În Săcele vor funcţiona două centre de vaccinare, unul la Policlinica Municipiului – Dispensar TBC (Aleea Episcop Popeea nr. 20), iar celălalt la  Centrul de Zi (B-dul George Moroianu nr. 17). La Săcele se vor vaccina şi locuitorii din Tărlungeni şi Budila.