Virgil Popa : Haosul din piața energetică lovește din plin administrațiile locale

Mi-ar fi plăcut ca la început de an să împărtășim doar gânduri bune, însă, din păcate, ne confruntăm cu o criză energetică scăpată de sub control de către Ministerul Energiei.

Acest haos de pe piața energetică le-a permis furnizorilor de utilități să-și facă de cap, aceștia practicând o politică grosolană a tarifelor. Nici până la această oră, când majoritatea UAT-urilor trebuiau să încheie noile contracte, Ministerul Energiei nu are nici o soluție pentru primării, deși primăriile sunt printre  cei mai mari consumatori de utilități.

Primăria Municipiului Săcele a urmat toate procedurile legale pentru a achiziționa energie electrică și gaz metan de pe Bursa de Mărfuri încă din luna octombrie 2021. Însă, furnizorii de energie electrică și gaz metan nu și-au încărcat ofertele pe Bursa de Mărfuri nici măcar în ultimul ceas din luna decembrie.

Deoarece pe Bursa de Mărfuri nu s-a depus nici o ofertă, pentru a încheia noile contracte pentru furnizarea de utilități, am fost nevoiți să apelăm la procedura de negociere pentru a nu ajunge la furnizorii de ultimă instanță care practică niște prețuri colosale. Față de anul 2021, în acest an Primăria Municipiului Săcele va trebui să plătească facturi de 3,4 ori mai mari pentru furnizarea energiei electrice și de 5,5 ori mai mari pentru furnizarea gazului metan. Totuși, este stupefiant faptul că cel mai mare furnizor de energie electrică din România a ofertat către Primăria Săcele un tarif de 2 ori mai mare față de prețul la care s-a încheiat contractul de furnizare a energiei electrice.

Din păcate, chiar la început de an, autoritățile locale au fost lăsate în aer de către Ministerul Energiei. Problema energiei trebuie să fie o prioritate absolută a Ministerului Energiei în anul 2022. Ca și primar al Municipiului Săcele, vă asigur că voi lua cele mai bune decizii pentru o bună  funcționare a întregului oraș.

Primar

Virgil Popa