Vaccinul ajunge peste minim 3 săptămâni la Săcele

Pe 25 ianuarie va fi deschis totuşi un flux de vaccinare, cu medici de la spital

După ce ambele centre de vaccinare din Săcele au fost amenajate săptămâna trecută, la unul dintre ele (cel din incinta Policlinicii), din 25 ianuarie va apărea şi personalul medical. Anunţul a fost făcut de primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, care a declarat  pentru bzb.ro că a operaţionaliza o linie de vaccinare va apela la medicii spitalului din localitate. „Chiar dacă spitalul nostru este unul care tratează cazurile de coronavirus, am discutat cu managerii unităţii, pentru ca medicii de aici să se poată implica în actul de vaccinare. Eu cred că din 25 ianuarie vom putea deschide un flux de vaccinare la Policlinică, unde să avem 2 medici, 4 asistente şi 2 registratori, aceştia urmând a-şi desfăşura activitatea în două schimburi (câte 6 ore pe zi – n.r.)”, a explicat primarul Municipiului Săcele pentru Buna Ziua Brașov.

Acesta a menţionat că discuţiile pentru aducerea medicilor de la spital la centru de vaccinare le-a început abia ieri, după ce a fost studiată Ordonanţa de Urgenţă nr. 3 din 15  ianuarie 2021, prin care au fost stabilite unele măsuri privind asigurarea şi plata personalului medical şi registratorilor medicali din centrele de vaccinare. Conform acestui act normativ, pentru centrelor de vaccinare care nu funcţionează în unităţi sanitare, obligaţia asigurării personalului medical şi a registratorilor revine autorităţilor locale. Conform aceluiaşi act normativ, plata personalului implicat în vaccinarea populaţiei se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Pe de altă parte, în respectivul act normativ se mai arată că unele aspecte legate de contracte sau finanţare vor fi stabilite prin ordine de ministru în „termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, adică din 15 ianuarie, când actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Vaccinul ajunge peste minim 3 săptămâni la Săcele

Chiar dacă problema personalului implicat în vaccinare a fost rezolvată parţial la Săcele, asta nu înseamnă că săcelenii se vor putea imuniza în câteva zile în localitate. „Am avut discuţii cu reprezentanţii Prefecturii Braşov şi cu cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, iar estimarea lor este că la Săcele vor ajunge primele doze de vaccin în minim trei săptămâni”, a declarat  Virgil Popa.

În municipiul Săcele au fost stabilite două centre de vaccinare, unul în incinta Policlinicii, iar celălalt la Centrul de Zi (B-dul George Moroianu nr. 17).