Universitatea Transilvania şi-a făcut maşină electrică

Un an de muncă a unui colectiv de studenţi şi profesori şi mii de euro cheltuiţi, sunt principalele coordonate ale transformării unui autoturism obişnuit într-unul electric. Departamentul Autovehicule şi Transporturi de la Facultatea de Inginerie Mecanică a prezentat azi o maşină care a atras privirile curioşilor din zona Rectoratului.

Fostul SMART e acum mai prietenos cu mediul

Autoturismul care a fost convertit la vehicul electric este un SMART fabricat în 1999. Înainte de a „se umbla” în el avea un motor de 599 mc, care dezvolta o putere de 45 CP şi circula cu viteza maximă de 125 km/h. Universitatea nu era primul proprietar, din raţiuni practice s-a preferat să se cumpere o maşină second hand.
„Interesul pentru autoturismele electrice este în continuă creştere, ceea ce ne-a determinat să înlocuim motorul cu ardere internă al unui autoturism, cu un sistem de propulsie electric. Este un succes al nostru, demonstrăm încă o dată că şcoala braşoveană de ingineri are un viitor strălucit şi că se adaptează cerinţelor din zilele noastre”, a declarat prof.dr.ing. Nicolae Ispas, directorul Departamentului Autovehicule şi Transporturi, practic, cel care a coordonat echipa
Transformarea maşinii a durat un an
„Şase luni a durat numai aşteptatul pieselor. Şi asta pentru că motorul asincron trifazat a fost comandat dintr-o parte, unitatea electronică de comandă de la un alt producător. Ce e deosebit la maşina noastră este sistemul de management al bateriilor şi cel de supraveghere al încărcării”, relatează Radu Ţârculescu, coordonatorul proiectului.