Spectaculosul proiect al Cascadei Tamina e tot blocat din cauza urşilor

Anunţat încă din anul 2015, proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare de către Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Săcele a rămas blocat la stadiul de obţinere a avizelor de mediu. Anul acesta, regia va face o nouă încercare de deblocare a proiectului, iar dacă nu va reuşi, va trece la „Planul B”, adică la refacerea vechilor scări şi a celorlalte elemente de siguranţă, astfel încât acest mic defileu, extrem de spectaculos, să poată fi vizitat fără niciun risc.
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, a explicat că proiectul s-a împotmolit în momentul în care anii trecuţi, Fundaţia Carpaţi, custode al sitului Natura 2000 Piatra Mare, nu a dat acordul pentru realizarea investiţiei, pe motiv că zona este un culoar de trecere a urşilor, iar o creştere a numărului de turişti ar avea un impact negativ asupra animalelor. În lipsa acestui acord nu a putut fi eliberat nici avizul de mediu, astfel că proiectul a fost blocat.

Investiţia depinde de verdictul  Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate
În prezent, administrator al ariei protejate este Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), iar primarul municipiului Săcele a menţionat că a avut o discuţie cu reprezentaţii agenţiei pe tema proiectului de amenajare a cascadei Tamina. „În perioada următoare vom lua la mână toată documentaţia şi vom mai încerca o dată să implementăm acest proiect. Acum, depinde de modul în care se va poziţiona ANANP-ul faţă problema culoarului de trecere a urşilor. Dacă vor da acordul, continuăm proiectul, dacă nu renunţăm la el. Dacă nu vom reuşi, la Cascada Tamina vor fi refăcute scările şi celelalte elemente de siguranţă”, a declarat primarul.

Poduri suspendate şi punct de belvedere
Proiectul de reabilitare a cascadei Tamina presupune amenajarea unor poduri suspendate cu lanţuri din oţel zincat, dar şi construirea unei zone de unde turiştii să poată admira priveliştea. Potrivit unei estimări a Regiei Publice Locale a Pădurilor din Săcele din anul 2015, valoarea investiţiei este estimată la aproximativ 350.000 de lei. Tot atunci, reprezentanţii regiei anunţau că finanţarea proiectului ar urma să se facă din veniturile obţinute în urma exploatării Canionului 7 Scări şi a tirolianei.
În acest moment, oficial, Cascada Tamina este închisă, iar turiştii care se aventurează în „defileu” o fac pe propria răspundere.
Pe de altă parte, pentru Masivul Piatra Mare era în plan în urmă cu mai mulţi ani şi amenajarea unui traseu de tip „via ferrata”, însă despre acesta nu s-a mai amintit nimic.