Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor din Vama Buzăului

La o primă privire pe hartă, Vama Buzăului pare o zonă prea liniştită şi izolată, ascunsă printre dealuri împădurite, relativ departe de agitaţia unui oraş care să ofere restaurante şi posibilităţi de agrement. Şi atunci te întrebi: “De ce să vin tocmai aici, când pot la fel de bine să mă opresc la Cheia pentru o gură de aer proaspăt, la Buzăul mai apropiat sau să dau o fugă până la Braşov? Parcă nu văd rostul unui drum de 200km, străbătuţi în trei ore din Bucureşti, pentru a explora o fâşie obscură de pământ a judeţului Braşov”.

Dacă asta ţi-a trecut prin minte, tocmai ce ţi-ai răspuns singur la întrebare. Simpla poziţionare într-un colţ de natură mai puţin călcat de turişti, dar relativ aproape de capitală, poate fi exact ceea ce cauţi pentru o escapadă de weekend, fie ea romantică – în cuplu, aventuruoasă – într-o tură pe biciclete cu tovarăşii sau în familie – cu cei mici la pachet.

Atracţia principala a regiunii şi obiectivul cu care majoritatea asociază Vama Buzăului este Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor din satul Acriş.

Rezervaţia a fost înfiinţată în noiembrie 2008, pornind cu 5 exemplare donate din Austria, Elveţia şi Italia. A primit încă 5 exemplare din Franţa în următorul an, iar cinci ani mai târziu, numără un efectiv de 35 de zimbri. Înţeleg că aerul curat de aici le prieşte şi îi inspiră :).

Se află sub administraţia Asociaţiei “Valea Zimbrilor-Vama Buzăului”, într-un efort reunit al primăriilor Vămii Buzăului, comunelor Prejmer, Teliu, al consiliului Braşov şi al agenţiei de dezvoltare durabilă a judeţului Braşov, ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei.