Paradoxul COVID-19

În istoria secolului al XXI-lea se va menționa un coronavirus care a bulversat omenirea ca pandemie și isterie. Dar care a devenit, paradoxal, o afacere cu punct de desfacere.

Paradoxul 1. Ca virus pandemic unii oameni de știință afirmă cu tărie că un virus natural tip corona a sărit fie de la lilieci, fie de la pangolin direct la om, gazdă primitoare. Alți oameni de știință afirmă că e o făcătură. Recent, printre vocile care au pus problema că SARS-Cov-2 ar fi un virus creat în laborator s-a numărat şi francezul Luc Montagnier. Laureat al  Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2008, împreună cu Françoise Barré-Sinoussi, pentru descoperirea virusului imunodeficienţei umane, Montagnier şi-a exprimat convingerea că virusul este artificial.  În sprijinul afirmaţiei sale, francezul a readus în discuţie faptul că SARS-Cov-2 ar avea elemente ale HIV în genomul său şi chiar elemente ale germenului malariei. Adică natura n-ar fi așa deșteaptă să le amestece fără un interes evoluționist… (Citește mai mult: adev.ro/q9qgks)

Paradoxul 2. În primă fază am fost anunțați că sînt afectați doar bătrînii, care nu trebuie expuși. În a doua fază au spus că și alte categorii de vîrstă sînt vizate, ca apoi să se admită că oricine poate fi atins, prins și doborît.

Ca atare, un bărbat de 92 de ani din judeţul Botoşani a fost atins de boală  (letală, cum ne avertiza preșul Iohannis la TV) și prins în sistem. Bătrînul nu s-a lăsat învins şi a fost declarat vindecat. Nea Petrică din comuna Văculești (Botoșani), infectat la începutul lunii mai, a împlinit 92 de ani chiar cînd se afla internat în spital. Întors victorios acasă, săteanul s-a apucat de lucru în grădină, mai ales că neglijase, din cauza spitalizării, munca în gospodărie. Consătenii îl laudă și spun că este un om puternic care nu se teme de un virus letal. De-a lungul vieții, nea Petrică (și alții ca el) a mai traversat vremuri tulburi: Al Doilea Război Mondial, epidemii, foamete…

Tot în judeţul Botoşani a scăpat de Covid-19 și o femeie de 87 de ani. Statisticile indică totuși  că persoanele cu vîrstă înaintată și cele cu comorbidități sînt grav afectate de noul coronavirus.

Paradoxul 3. Pe de o parte, un politician nonconformist, Viorel Cataramă, nu crede în virus. Se duce într-un puternic focar, se îmbrățișează cu lume infectată, dă mîna cu toți fără mănuși, stă de vorbă cu oricine fără mască. Se autoizolează, dar toate testele îi ies negative. După mine, dacă avea sînge de taur în instalație, ar fi trebuit să se ducă într-un spital, într-o secție de ATI cu bolnavi ventilați, să vadă plămîni scuipați…

Alt politician numit Gigi Becali e mai realist. Nu crede în virus mai mult decît în Dumnezeu, cum zice biserica „apără, mîntuiește, miluiește și ne păzește pe noi, Dumnezeule, cu harul Tău.” Pentru că dacă harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea  Sfîntului Duh e cu noi, n-avem de ce ne teme. Cert e că pînă acum, deși e tot nonconformist, a fost protejat de credința lui.

Pe de altă parte, directorul de la Spitalul Militar din Brașov este detașat la Spitalul din Focșani și în ciuda tuturor măsurilor militărești ca la carte se infectează grav. În final, trece cu bine peste experiență. De altfel, foarte multe cadre medicale din spitalele românești se infectează.

Paradoxul 4. Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat că numărul real de cazuri de coronavirus în România nu este cunoscut, întrucît multe persoane au trecut prin boală fără să aibă simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezenţa la medic. Statistic și matematic, la rezultatele de astăzi (aproximativ 1500 de pozitivi din 22.000 de testări), dacă s-ar testa 100.000 de oameni într-o zi, probabil s-ar descoperi că 7.000 sînt infectați. Bine că nu ne-am pierdut cu firea și n-am făcut o testare generală în București. Ieșeau pozitivi 100.000 la pariu din peste 2 milioane de testări. Intra capitala în carantină, de nu mai puteau politicienii batracieni să orăcăie în  barlament…

Alexandru Rafila crede că au fost de zece-douăzeci de ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar şi cu 120.000 de cazuri, raportate la populaţia României, procentul este mic. Medicul afirmă că s-a observat o diferenţă clară între evoluţia pandemiei în ţările din Europa de Est faţă de Europa de Vest, dar nu există nici o explicaţie deocamdată.

Noi practic avem numărul de cazuri la milionul de locuitori similar cu numărul de decese la milionul de locuitori din alte ţări. Este incredibil”, a mai explicat Alexandru Rafila. Adică stăm foarte bine, excepțional la pandemie. Tot așa și la isterie. De fapt, pandemii au mai fost. Specificul acestui Covid este frica. O teamă indusă sistematic de mass media prin prezentarea cazurilor mortale.

Rata de incidență la 100.000 de locuitori nu e rea pentru România, locul 40 aproximativ. Pe primul loc în lume e Aruba cu 921, Peru 330, Brazilia are 287, Israel 231, U.S.A. 223, Luxemburg 121, Spania 115, România 89.

Pentru a înţelege şi mai bine impactul pandemiei şi modul în care vom putea acţiona pe viitor, iată cîteva statistici importante asupra cazurilor de decese din Europa: • 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel puțin o boală asociată gravă • 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecţiune asociată). • 94% au fost persoane peste 60 ani. • 59% au fost bărbaţi. (declara dr. Rafila, citește mai mult: adev.ro/qb766i)

Matematic, cu cît se vor îmbolnăvit mai mulți (vindecarea comunitară presupune mai mult de 50%, deci 10.000.000 în România), cu atît e mai bine. E imunizare comunitară, așa cum este infectare comunitară. Mai mult. Dacă ne raportăm la 100.000 de infectați, (dar d-l Rafila crede că cel puțin 500.000 de români s-au infectat pînă acum, majoritate  trecînd prim boală fără să știe, asimptomatici), și doar 10.000 de morți, procentual stăm foarte bine. De ce atîta panică atunci? Nu se prea moare de cancer, de inimă sau alte boli, ci doar de Covid, ucigașul letal. Asta-i strategia pentru România.

Paradoxul 5. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică, 22 martie, primele decese cauzate de noul coronavirus la noi în țară. De atunci și până miercuri, 20 mai, numărul deceselor a ajuns la 1.141. Bineînțeles în continuă infectare, creștem sigur de la o zi la alta, batem record după record. Dar infectarea nu este totuna cu boala (vezi paradoxul 4).

În august s-a ajuns la 1500 de infectați zilnic și 500 în ATI în stare gravă, dar ne mișcăm relaxați. Cînd erau 10-20 în martie vedeam viruși peste tot (deși ei sînt îngrămădiți de 30 de ani în Barlament), stăteam obligatoriu în case și dezinfectam volanul de la mașină, clanța de la ușă, telefonul, ne dezbrăcam la ușă etc. Privind înapoi acum, ne  întrebăm cînd ne comportam paradoxal, atunci sau acum?

Paradoxul 6.  Nu s-au inventat încă vaccinuri anti, nici medicamente. Și totuși: „Am găsit referințe că pastile împotriva durerilor de gât, care conțin combinația de alcool diclorobenzilic și amil metacresol sunt eficiente împotriva coronavirusurilor, pentru a le reduce drastic chiar și după 2 minute de contact. Aceste produse pot fi găsite în farmacii sub numele comerciale de Cepacol, Strepsil, sau Pastile antibacteriene pentru dureri de gât, și nu sunt scumpe”, a explicat medicul specialist Atudorei pentru stiri.botosani.ro Mai mult, microbiologul e sigur 100% că aspirina îi poate veni de hac noului coronavirus care produce Covid-19. Asta, în condițiile în care specialiștii din întreaga lume se plîng că nu găsesc un medicament eficient împotriva bolii.

Ca un corolar aici, nici măcar supervaccinul cu celule din fetuși avortați nu ne va scăpa. El doar limitează răspîndirea. Trebuie să admitem că, în acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă. Singura boală virală care a fost complet eradicată e variola. Şi sîntem aproape de a elimina şi poliomielita. Doar atît! În rest, spun tot specialiștii, va trebui să trăim cu acest virus printre noi și în noi, așa cum e cazul oricărui virus gripal cu mutații (dacă te vaccinezi antigripal anul acesta, la anul o faci din nou pentru că apare o tulpină nouă), SIDA sau cancer. Să ne fie de bine, în cer.

Bătălia pentru inventarea unui vaccin omologat e la nivel cosmic și intergalactic. Cine va ieși  pe piața de desfacere va da lovitura secolului la cîte miliarde de vaccinuri va vinde. Dar mai trebuie să crească numărul infectaților pînă atunci.

Paradoxul 7. Dictatura Covid. Școlile s-au închis brusc, de parcă ar fi căzut o bombă atomică, într-o zi de miercuri 12 martie. N-au mai avut răbdare nici să se termine săptămîna. Nu era nici un mort, ci doar cîțiva infectați rătăciți. Privind retroactiv, consider (subiectiv) că a fost o măsură pripită, dacă nu o greșeală voită. În săptămîna bacalaureatului, pe 25 iunie, la ultima probă, erau peste 400 de infectați zilnic, peste 200 în stare gravă în ATI și se murea zilnic pe capete. Bacalaureatul și Evaluarea Națională au trecut cu bine, nu s-au infectat. În 14 septembrie încă nu se știe cum va fi. Mass media manipulează, politicienii speculează. Dacă se vor îmbolnăvi la școală? Dar am văzut cu toții zilnic grupuri masive de tineri prin parcuri, pe stradă, în cluburi, la Costinești etc. fără nici o măsură de precauție. Acolo nu se pot infecta, nu. Numai la școală e pericolul iminent.

S-au închis bisericile. A început o puternică propagandă anti. Pentru că, presupuneau specialiștii, poate fi un focar incontrolabil dacă se duce lumea duminica la biserică sau la Înviere de Sf. Paști. Pentru că la Sf. Împărtășanie se folosește aceeași linguriță și același pocal, cum se folosea și cînd era ciumă sau holeră sau gripă spaniolă sau alte epidemii… Și lumea s-a împărtășit după același ritual, iar focarele au rămas tot spitalele sau Centrele pentru bătrîni.

Într-un amplu interviu acordat pentru „Le Monde“, reputatul medic belgian Peter Piot (71 de ani) a explicat că pandemia e abia la început, însă a insistat că strategia globală nu mai poate include închiderea oamenilor în case, o dată la două luni. Dintre toţi oamenii care şi-au dat cu părerea, în ultimele luni, despre noul coronavirus, cu greu poate fi găsit cineva mai potrivit decît Peter Piot.   Belgianul de 71 de ani întruneşte, practic, toate calităţile pentru a ne arăta calea în lupta cu Covid-19: e medic, microbiolog, unul dintre cei care au descoperit virusul Ebola, şi, între 1995 şi 2008, a condus proiectul UNAIDS, iniţiat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în lupta cu HIV şi cu Ebola. De curînd, Peter Piot a fost numit consilier pentru Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, urmînd să conducă cercetările privind Covid-19. Şi, un ultim amănunt important, Peter Piot s-a şi îmbolnăvit în luna martie cu Covid-19! Experienţa sa a relatat-o într-un amplu articol pentru „The Independent“.

Paradoxul 8. Nu uitați regulile  de bază: spălați-vă des pe mîini, purtați mască în spațiile închise și păstrați distanța fizică, individuală. Apropo: distanța este măsurabilă, deci e un concept matematic, fizic, în nici un caz nu poate fi vorba de „distanțare socială”. Distanțarea socială presupune ca o categorie socială (ex. clasa politică silitoare) să se distanțeze de altă categorie socială (ex. clasa muncitoare, mulțimea, prostimea, pulimea). Asta o fac ei oricum, prin legi speciale, prin pensii speciale, prin privilegii. Ori este evident și constituțional că toți sîntem egali. Mai puțin egali, cei mai egali și foarte egali nu se poate gramatical.

Urmăm aceste indicații prețioase pentru că sîntem conștienți că virusul există și ne poate duce la ATI sau la groapă, de vreme ce nu știm cum va reacționa organismul nostru. Unii sînt mai rezistenți, alții ba.

Până acum, conform statisticilor oficiale, o singură persoană fără adăpost a murit din cauza coronavirusului la Galaţi.  Pe reţelele de socializare circulă un val de nemulţumiri legat de faptul că în oraşul Galaţi (şi nu numai) circulă liber destul de multe persoane fără adăpost, fără măști, nu se spală pe mîini și nu păstrează distanța. Acestea nu se protejează în nici un fel la infecţia cu coronavirus, fiind un veritabil pericol comunitar.

Bine că prin Săcele nostru drag n-ați văzut astfel de persoane. Cu sau fără adăpost.

Paradoxul 9. În cartierele mărginașe ale multor orașe și sate din țărișoara noastră colcăie sărăcia lucie. Fără apă potabilă, fără canalizare, fără săpun, fără distanțare fizică. Cu 5-10 persoane într-o cameră nu există focar de infecție. În spitalul de la Suceava, recent modernizat la standarde europene pe bani grei, a fost cel mai puternic nucleu de răspîndire al bolii din toată țara.

Ne întrebăm logic: unde e mai bine să ajungi? În cartierul nostru Gîrcini cu toată promiscuitatea lui sau la spitalul județean din Suceava?

Paradoxul 10. Mecanismul reinfectării unor pacienţi se află încă în studiu, dar specialiştii susţin că aceasta ar putea fi o urmare a calităţii testelor care pot da rezultate fals-pozitive sau fals-negative. Au fost cazuri cu erori recunoscute, le știe lumea de la televizor. Totuşi, experţii nu exclud o reinfectare efectivă a unor pacienţi chiar la puţin timp după ce au avut Covid-19. „În primul rînd, putem avea reactivări ale virusului. Pacientul poate rămîne purtător al virusului şi, la un moment dat, în baza particularităţilor organismului, acesta se poate reactiva. Acest mecanism există şi în cazul altor virusuri. Apoi, există persoane care, în timpul bolii, pur şi simplu, nu produc anticorpi sau produc o cantitate mică de anticorpi. În plus, mai sînt cazuri în care anticorpii există, dar nu sunt de calitate”, a declarat, cu ceva timp în urmă, profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale (citește mai mult: adev.ro/qc1vav).

Paradoxul 11. Un document intern, realizat de mai mulți experți, la comanda Ministerului german de Interne, susține că măsurile luate de Guvernul de la Berlin pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au fost exagerate.

Potrivit raportului, pandemia de Covid-19 nu este atît de gravă, fiind mai degrabă o alarmă falsă la nivel mondial, informează Global Research. Guvernul federal al Germaniei, dar și presa din această țară, se confruntă cu un scandal după ce documentul a apărut recent în spațiul public. Printre cele mai controversate puncte ale raportului se numără ideea că pericolul prezentat a fost mult supraestimat. Autorii susțin că nu există dovezi potrivit cărora pericolul prezentat de noul coronavirus ar fi fost mai mare decît nivelul considerat normal în cazul epidemiilor în general. Raportul mai notează că multe dintre persoanele care au murit din cauza acestei boli ar fi murit oricum, din punct de vedere statistic, anul acesta, ori din cauza vîrstei înaintate, ori ca urmare a afecțiunilor de care majoritatea sufereau. Autorii documentului fac și o comparație cu mortalitatea provocată de alte afecțiuni. Astfel, ei notează că, la nivel mondial, în trei luni au murit 250.000 de persoane din cauza Covid-19, comparativ cu 1,5 milioane de decese provocate în întreaga lume de epidemia de gripă din 2017-2018. (vezi ziarul „Gîndul.ro/ 12.06.2020) Mai corect ar fi să se precizeze că oamenii nu mor de Covid, ci cu acest virus în organism. Care, da, poate genera complicații grave în unele cazuri rare.

Paradoxul 12. Paradoxul specialiștilor. Adică al afirmațiilor fără acoperire, ca și semnalul 5 G care merge ață, dar a băgat lumea în ceață. La fel ca eminentul și reputatul savant de recunoaștere (inter)națională, Adrian Streinu-Cercel, vi-l mai aduceți aminte din declarațiile pompoase televizate. Să punctăm cîteva: 27.01.2020 : „Focarul este un punctișor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în Romania este substanțial redus “. 27.02.2020: „Coronavirusul e de zece ori mai slab decît o gripă obișnuită“. Într-o emisiune cu Marius Tucă, în 20.03.2020, a propus inclusiv despărțirea celor de peste 65 de ani de familii, să fie izolați „undeva în spatele casei” și să nu fie vizitați. 29.03.2020: „Acest virus parșiv se ascunde în praf și mizerie. Am rugat autoritățile locale să iasă și să spele bine străzile… Dacă vom înţelege să stăm în case de Paşte, cel mai negru scenariu în lupta cu coronavirusul ar putea fi şters cu buretele.”  Dacă tot veni vorba de viruși și de gripă, în  iunie 2006 cînd era la modă gripa aviară, domnul specialist afirma apocaliptic „în primele 4-5 luni se pot îmbolnăvi pînă la 4 milioane de oameni, iar 2 milioane dintre aceștia vor muri” (vezi https://www.mediafax.ro/social/cine-este-de-fapt-doctorul-adrian-streinu-cercel-19087496). S-au îmbolnăvit ceva găini văduve, e drept, dar oamenii au scăpat pînă în 2020.

Domnul specialist în cauză nu e baba Vanga care-și dă cu părerea despre chiloții tanga, ci (era) șeful Comisiei Anti-Covid, este manager al Institutului de Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, profesor universitar doctor, cercetător și membru al Academiei de Științe Medicale. Ulterior, niște ziariști incomozi de la Rise Project au descoperit substanțiale contracte de milioane de euro, preferențiale, la Institut, că și-a angajat fiica la același Institut, că d-ra Anca Streinu Cercel întîmplător și-a luat doctoratul sub coordonarea tatălui său, că d-ra este conferențiar la Facultatea de Medicină unde întîmplător șef de catedră este tot tatăl său, că întîmplător prin 2008 domnul specialist era asociat la o firmă off-shore din Cipru… La sfîrșitul lunii martie 2020, Adrian Streinu-Cercel, sărăcuțul de el, cerea, nu întîmplător,  imunitate în fața legii penale și declara într-o emisiune pe tema pandemiei, că cei care fac achiziții publice de echipamente de protecție și teste ar trebui să fie protejați de eventuale anchete administrative sau penale după ce se încheie starea de urgență. Parcă ar fi  Avocatul Poporului și ține cu cei care vor binele plebei. În cercetare ai nevoie de cobai.

Alt specialist, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a explicat prin primăvară ce se va întîmpla cu noul coronavirus la vară. Specialistul, profesor la UMF Timișoara, a precizat cum va reacționa Covid-19 la căldură și a atras atenția că noul coronavirus nu moare la temperaturi înalte, ci doar își reduce transmisibilitatea. Emilian Popovici a precizat că a revăzut materiale documentare susținute de cercetători de marcă, potrivit cărora la 4 grade, virusul are comportamentul „cel mai vioi”, adică transmisibilitatea sa e cea mai bună. Alte studii spun că temperatura aceasta merge până la 10 grade, dar la 37 de grade, virusul practic se inactivează în mediu extern (citeste mai mult: adev.ro/q9svob). O puță de maimuță! Vara a venit cu temperaturi și mai mari prin București, iar capitala e pe primul loc la infectări.

Ca să nu mai pomenim de românul, specialistul nostru originar din Palestina, născut în Siria, Raed Arafat care ascultă și dansează doar pe manelele cîntate de O.M.S. Prezent în toate guvernele, cu toate partidele, nu poate fi clintit nici de cazul Colectiv, nici de Apuseni, nici de Caracal, e imun și la Covid-19. E islamist și îl apără Allah. De-am fi avut și noi la cîrma țării un Domn demn și creștin ca Brîncoveanu Constantin…

Tot specialiștii vorbesc de valul 2, eventual 3. Asta dovedește că au vorbit cu cineva, cu Dumnezeu și Dumnezeu a vorbit cu ei ca și cu Moise, apoi le-a dat spre profeție programul prestabilit divin.

Paradoxul 13. Unul din ghinioanele României este numirile politice. Pe lîngă faptul că ne-am procopsit cu aceeași politicieni politruci incompetenți și pilelele lor în diferite funcții importante (vezi cazul Adrian S. Cercel, bietul de el) , mai avem și proptelele acestora: Avocatul Poporului și Curtea Constituțională. Numiți întotdeauna politic, ei fac jocurile celor care i-au desemnat. Ca atare, amenzile pentru nerespectarea unor restricții, abateri, norme sanitare sînt neconstituționale, izolarea și carantinarea răspîndacilor de Covid e ilegală, pacienții infectați și chiar grav bolnavi pot să plece din spitale pentru că sînt privați de libertate… Logic. Orice lepros sau tuberculos are dreptul să fie liber și să meargă pe jos la plimbare, ce atîta spitalizare. Doar pensiile lor speciale  nesimțite și privilegiile sînt perfect constituționale și legale. A.P. devine astfel o Afacere de Partid, iar C. C. R., o Curte de Cacao Retrogradă care supervizează afacerile.

Concluzia. Nu contează că este un virus natural sau artificial. Nu se va recunoaște niciodată că un virus a devenit o psihoză abil manipulată politic și a îngenuncheat omenirea în mileniul trei. Conspiraționiștii care cred că a fost creat în laborator, știu că asta nu se va afla curînd pentru că e „casus belli”. Războiul e de mult timp numai economic.

În 1918 era vîrful epidemiei de gripă spaniolă care a afectat 500 de milioane (un sfert din populația planetei) și a adus moartea a peste 50 de milioane de oameni, mai mult decît ambele războaie mondiale la un loc. Și totuși, toţi fruntaşii transilvăneni au mers din sat în sat, au organizat alegeri, iar la Alba Iulia s-au adunat 100 de mii de oameni pentru Marea Unire. Norocul lor că n-au avut televiziuni, nici specialiști în declarații, nici un O.M.S. care să le dicteze cum să defileze.

De fapt, numărul celor care s-au vindecat e de  12 ori mai mare decât numărul celor care au murit oficial de Covid.  Potrivit statisticilor, 80 la sută dintre cei care contractează noul coronavirus  nu vor avea nevoie de îngrijire medicală specială. La mijlocul lunii august din aproximativ 73.000, 37.000 au fost vindecați, și am depășit pragul de 3000 de decese. Diferența e în așteptare spre cei vindecați. Oricum, în Europa sîntem pe locul I și la infectări zilnice și la decese. La nivel mondial,  23 milioane de infectați, dintre care doar 775.000 decese. Acest virus e mortal, dar numai cînd vrea el și unde vrea. Dacă totuși sîntem într-un azil de bătrîni, e bine să fugim. Dar nu într-un spital, că, dacă murim acolo, avem mari șanse să fim decorați postmortem. De COVID.

Să fim optimiști, paradoxul continuă într-o perfectă logică inversată: în martie, cînd erau 20-30 de infectați, stăteam în case izolați și nu mai găseam spirt și făină. Astăzi, în august, cu 1500 pe zi sîntem liberi să hoinărim și nu mai găsim locuri de parcare prin mall-uri, pe litoral, pe plajă, pe Transbucegi, pe Transfăgărășan. Nici pe locurile eligibile ale partidelor pentru a face afaceri cu acoperire. Cu Statul.

                                                                              

                                                                                   Nicolae Munteanu

P.S. Articolul a apărut în ultimul număr al revistei „Plaiuri săcelene”.

Astăzi 22 noiembrie datele s-au modificat, desigur. Au fost zile cu 10.000 de testați pozitiv, iar incidența la 1000 de locuitori se apropie de 10 în marile orașe, cu peste 1000 de bolnavi la ATI. Paradoxurile continuă. Lumea e liberă și grămadă prin mall-uri în continuare…