Omul de afaceri Doru Bertea s-a sinucis. Acesta era cercetat de DNA alături de liberalii Cristi Popa și Kadas

Omul de afaceri Doru Bertea, cunoscut medic stomatolog, s-a spânzurat luni seara. El era cercetat în două dosare de către procurorii DNA pentru dare de mită alături de liberalii Popa Marius Cristian și Andrei Kadas. Bertea se afla în arest la domiciliu, alături de inculpații enumerați mai sus.

S-ar părea că situația este destul de gravă în dosarele în care acesta este anchetat de procurorii DNA Brașov, din moment ce a ales să se sinucidă.

Vă reamintim că procurorii DNA au anchetat achizițiile de echipament medical realizate în spitalele COVID din Odorheiul Secuiesc și Brașov. Cercetările au fost la un pas de a fi zădărnicite chiar de șeful Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov – structură care se ocupă cu interceptarea, filajul, plantarea de microfoane ambientale și alte asemenea tehnici de spionaj.

Legătura lui Bertea cu acest mega-dosar de corupție este aceea că firma sa – Chantal Sante – ”a furnizat Spitalului de Boli Infecțioase Brașov un robot de purificare a aerului, pe preț supraevaluat, exagerat, achiziționat la un preț decent de la societatea Lianmed”.

Numai că robotul de purificare a aerului – ”dezinfecția cu ultraviolete a mediului” – nu a fost folosit în spital, din cauză că nu corespundea datelor tehnice ale instituției medicale, iar achiziția controversată a intrat în atenția procurorilor DNA.

Inițial, aceștia habar nu aveau că există o ”cârtiță” în anchetă, iar ofițerul Emanoil Mirică l-a alertat, rapid, pe afaceristul-stomatolog, spunându-i că se desfășoară o anchetă care vizează achiziția cel puțin ciudată a robotului de purificare a aerului. Bertea și-a luat măsuri de precauție, ”astfel încât să nu se mai poată realiza vreo asociere a familiei sale cu persoana lui Kadas Iluna Marius Andrei, sens în care nu a mai avut nicio discuție sau întâlnire directă cu acesta iar când a vorbit despre el, cu ocazia convorbirilor telefonice purtate cu persoanele care aveau cunoștință de natura frauduloasă a contractului, s-a ferit să îi pronunțe numele”, transmit sursele judiciare, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

 De cealaltă parte, nici Marius Andrei Kadas Iluna nu a mai luat direct legătura cu Bertea, transmițându-i anumite solicitări doar prin intermediul lui Marius Cristian Popa, care – potrivit informațiilor aflate în posesia lor – nu era vizat de cercetările din dosar, dar care ”cunoștea natura frauduloasă a înțelegerii”

 Pe data de 21 septembrie apar, firește, și șpăgile, în valoare de… 25.000 de euro. ”Bertea Dumitru Doru i-a remis tot lui Popa Marius Cristian cea mai mare parte a foloaselor necuvenite stabilite cu ocazia înțelegerii inițiale (15.000 euro, în contextul în care anterior le mai dăduse celor doi câte 5.000 euro), după ce acesta din urmă a insistat în mod repetat, dându-i de înțeles că și Kadas Iluna Marius Andrei este nemulțumit că nu și-a încasat banii mai repede”

 În aceeași zi, Bertea i-a cerut lui Popa să confirme – ”prin încheierea unui înscris” – că a primit suma respectivă, dorind să fie sigur că nu îi va mai fi cerută aceeași sumă și de către Kadas, urmând ca aceștia împartă, ulterior, banii.