Municipiul Săcele, în top privind transparența bugetară

Din 109 municipii analizate, doar ju­m­ă­tate (56) şi-au publicat proiectele de buget local în termenul legal, arată studiul „Trans­pa­renţa bugetelor de municipii” realizat de către ONG-ul Funky Citizens. Sub 5 la sută dintre municipalităţi şi-au publicat pro­iec­tele de buget în format Excel, care permite o analiză mai aprofundată a datelor.

Conform acestei analize, un singur municipiu – Timişoara – a obţinut 8 din 10 puncte, iar alte 15 municipii, printre care şi Municipiul Săcele, au obţinut 7 din 10 puncte. Este de remarcat faptul că Municipiul Săcele se află peste Municipiile Cluj Napoca sau  Oradea privind transparența bugetului.

Criterii

Analiza de față s-a uitat la procesul de elaborare și aprobare a bugetelor locale din 109 municipii din România (incluzând aici și cele șase sectoare ale Capitalei), urmărind în ce măsură acestea respectă criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces. De asemenea, analiza a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standarde moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate), scrie în Raportul Funky Citizens.

Analiza activiștilor de la Funky Citizens este o disecție chirurgicală a modului în care au fost alcătuite și apoi aprobate bugetele locale. Dar și un curs practic pentru oricine își dorește să înțeleagă ce se ascunde în spatele miilor de cifre așezare pe rănduri și coloane, adică așa cum arată un buget.

Cele 6 criterii luate în calcul în întocmirea clasamentului au fost:

  • termenul de publicare
  • anunțul dezbaterii publice pe site
  • format deschis, editabil al proiectului de buget
  • dezbaterea propriu-zisă
  • termenul de adoptare
  • bonus – termen dezbatere mai lung
Analiza completă poate fi găsită aici: