Mesajul Directorului Gheorghe Munteanu la început de an școlar

Dragii mei elevi, părinți, colegi, prieteni și colaboratori,
Începem împreună un nou an școlar în condiții pe care nu ni le-am fi imaginat în urmă cu câteva luni, dar cu bucuria revederii si dorința de a urca împreună pe treptele cunoașterii.
Vă invit să începem acest an școlar sub semnul încrederii.
„A învăța să ai încredere este una dintre cele mai dificile sarcini ale vieții” , spunea Isaac Watts, ministru și scriitor englez. Această sarcină v-o pun acum în față tuturor.
Lipsa cooperării, a încrederii în ceilalți, este unul dintre motivele pentru care vedem România pe ultimele locuri în mai toate clasamentele care măsoară dezvoltarea. Chiar dacă potențialul nostru de creativitate, inovație și inteligență nu e cu nimic diferit de cel al țărilor dezvoltate, nu știm să lucrăm împreună. Încrederea presupune sinceritate şi curaj, presupune respect și recunoaștere a muncii celuilalt, credința că ne putem ajuta reciproc.
Mai ales acum, când totul se schimbă sub ochii noștri și lumea pe care o știam noi aproape că nu mai există, trebuie să avem încredere. În absența încrederii, nu putem colabora, nu putem fi solidari unii cu ceilalți, și este evident că nu putem trece cu succes peste această situație decât împreună.
Ca urmare, vă invit să aveți încredere în profesori. Sunt pregătiți și dornici să ofere educație copiilor dvs., deși sunt și ei îngrijorați în privința sănătății lor și a familiilor lor.
Vă invit să aveți încredere în spațiile școlare. Mulți oameni au muncit serios pentru amenajarea și igienizarea lor, cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță epidemiologică.
Totodată, trebuie să avem încredere în părinții și în familiile elevilor. Cu siguranță vor face tot ce le stă în putință pentru a-i proteja pe copii, pe ei înșiși și pe noi toți.
Apreciem ca o dovadă de încredere faptul că peste o mie de familii săcelene, români și maghiari, ne-au încredințat educația, și până la urmă viața, copiilor lor. La acestea se adaugă familiile a șase elevi din Republica Moldova și alte câteva zeci care s-au întors cu copiii din străinătate.
Mulțumim Primăriei Săcele și Consiliului local, care printr-un efort financiar considerabil pune la dispoziția tuturor școlilor măști, dozatoare și soluții dezinfectante etc., demonstrând că sunt la înălțimea încrederii pe care le-am acordat-o.
Îndrept cel mai cald gând către elevii noștri. Să ne reamintim cuvintele mentorului școlii noastre, George Moroianu: “Școala a fost aceea care a ridicat din întuneric la lumină și bunăstare pe oameni, […] arătându-le calea cea adevarată, care duce la fericirea vremelnică și la cea după moarte”. Avem cu toții încredere că veți fi ascultători și responsabili, veți învăța și veți crește frumos, făcând cinste părinților și profesorilor voștri.
În final, mă aștept să învățăm împreună această lecție de viață, cea mai importantă: a încrederii. Să avem acea ÎNCREDERE în oameni care să nu lase loc lamentărilor, pesimismului și răutăților de tot felul, ci să ne permită să reușim împreună.
DIRECTOR,
Prof. Gheorghe Munteanu