Electroprecizia și-a majorat de 20 de ori profitul net în primul trimestru

Compania săceleană Electroprecizia  și-a majorat de 20 de ori profitul net în primele trei luni ale acestui an, de la 205.686 de lei la 4,11 milioane de lei, arată un raport adresat Bursei de Valori București.

În perioada analizată, cifra de afaceri a holdingului săcelean s-a dublat, urcând de la 4,033 la 8,338 milioane de lei.

Potrivit acestuia, veniturile totale ale holdingului au urcat cu 33,6%, de la 6,75 milioane de lei la 9,02 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au scăzut cu 36,8%, de la 6,42 la 4,06 milioane de lei.

Compania și-a majorat în luna martie capitalul social cu peste 15 milioane de lei, până la 57,7 milioane de lei prin încorporarea rezultatului reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve, din reevaluare și din profitul nerepartizat, valoarea nominală a unei acțiuni crescând de la 8,1 la 11 lei.

Compania Electroprecizia este deținută de omul de afaceri Adrian Secelean prin intermediul companiei Intercom care controlează 52% din titlurile societății.

Activitatea Electroprecizia a început în urmă cu 85 de ani la Braşov, într-o zonă cu o puternică tradiţie industrială. În iunie 1936, a luat naştere PREROM, societatea pe acţiuni cu capital german-cehesc-român, specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achiziţionat compania germană Tartler, specializată în fabricarea de motoare electrice. Începând cu anul 1948, compania numele companiei s-a schimbat în Electroprecizia, iar după încă un an, datorită expansiunii producţiei, sediul a fost mutat în Săcele. În 1953, Electroprecizia a început fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare şi camioane, iar în 1968 a fost achiziţionată licenţa Serri Ducellier Jager care, alături de alte investiţii, au dezvoltat producţia de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere şi relee.

Concomitent a fost dezvoltată şi activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone, exportate în SUA. În 1998 societatea a început procesul de privatizare, care s-a finalizat în 2008, când Electroprecizia a devenit o companie privată cu capital integral românesc. Au fost înfiinţate societăţi comerciale independente, în care Electroprecizia are deţineri majoritare.