Detalii noi în cazul dublei crime de la Săcele. Tânărul care și-a ucis părinții a recunoscut că de la 16 ani a început să consume droguri

Viorel Raț, tânărul de 24 de ani care și-a ucis părinții în propria casă a recunoscut în fața magistraților că a consumat substanțe interzise și a povestit că nu își amintește ce s-a întâmplat în seara în care a comis oribila crimă. Regretele sunt târzii, iar pentru moartea tatălui și a mamei sale vitrege, va petrece ani buni în spatele gratiilor. De altfel, judecătorii de la Tribunalul Brașov au și admis propunerea de arestare preventivă.

Ședința de judecată nu a fost lungă pentru că tânărul de 24 de ani a recunoscut oribila crimă. El spune că de vină pentru acest coșmar prin care trece ar fi drogurile care i-ar fi întunecat mintea. Părerile de rău nu i-au mișcat pe judecători care au decis să îl trimită în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile.

„Părea distrus psihic efectiv. Nu-și amintește de faptele comise. Pur și simplu se afla sub influența substanțelor psihoactive, cred că etnobotanice, cel puțin așa a spus el și s-a trezit în fața scenei efectiv. El regretă cele întâmplate, nu-și amintește deloc faptele. Înainte să-și piardă cunoștința pur și simplu am înțeles că a fumat o țigară și după care nu-și mai amintește foarte multe. A povestit că a încercat să se lase de viciul ăsta, dar nu a reușit”, a declarat Mihai – Marc Suciu, avocatul tânărului.

Viorel și-ar fi înjunghiat părinții în noaptea de marți spre miercuri după ce toată seara ar fi consumat alcool și droguri. Substanțele interzise i-ar fi întunecat mintea, iar într-un moment de furie tânărul a comis oribila crimă.

„Sunt convins că regretă ce a făcut, mai ales că actul criminal pe care l-a săvârșit, l-a săvârșit în mod inconștient, sub acțiunea alcoolului și a drogurilor, care este combinația fatală. Practic, reacțiile lui au fost bazate pe niște emoții, pe niște senzații, probabil că structura lui psiho-emoțională era la pământ. El a reacționat practic pe baza instinctului. Probabil că el a simțit că este în pericol, un pericol fals și atunci a lovit. Drogurile afectează sistemul nervos central, centrul voinței este oarecum blocat, deci efectul drogurilor asupra creierului sunt devastatoare”, a transmis psihologul Gabriel Bibire.

Deși a creat probleme încă din copilărie, Viorel își iubea nespus părinții. Femeia care i-a dat viața l-a părăsit la naștere, iar băiatul a fost crescut de tată și de mama lui vitregă. Bărbatul avea 58 de ani, iar femeia 62 și ambii erau pensionari. Deși se certau des, relația dintre tată și fiu era una strânsă, spun apropiații.

Viorel ar fi început să consume droguri încă de la vârsta de 16 ani. Din această cauză ar mai fi avut probleme cu legea, în trecut. A plecat în Franța să lucreze ca bucătar la un restaurant, iar acolo a încercat să își schimbe viața și să scape de acest viciu cumplit. Ba chiar se apucase de sală și slăbise foarte mult, în ultima perioadă. Dar odată întors acasă, vechile obiceiuri au revenit, iar Viorel a căzut, din nou, în patima drogurilor.

„Numărul celor care se recuperează este foarte mic, cei mai mulți recidivează, mediul în care trăiesc, mediul pe care îl frecventează îi stimulează, drogurile se găsesc destul de ușor și atunci tentația fiind foarte mare, recidiva este pe măsură. Ei urmează un tratament psihiatric, iar sevrajul narcotic este groaznic, este foarte greu de gestionat. Doar cu o medicație specifică, programe de consiliere psihologică, deci este un efort susținut pentru a recupera”, a completat psihologul Gabriel Bibire

[fbcomments]