Curtea de Apel a decis: PNL-istul Cristian Popa rămâne în arest

Cei şapte inculpaţi din dosarul de corupţie privind achiziţii medicale pentru spitale din Braşov şi Odorheiul Secuiesc, rămân 30 de zile în arest.

Curtea de Apel Braşov a respins, ieri, ca nefondate, contestaţiile celor şapte inculpaţi, arestaţi iniţial de un judecator de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Braşov.
Grupul, din care fac parte şi alte persoane este acuzat de fapte directe de corupţie, precum luare şi dare de mită, complicităţi la aceste fapte, trafic de influenţă sau abuz în serviciu.

Persoanele arestate sunt:Popa Cristian – consilier local PNL Săcele și fost Președinte al PNL Săcele,  Kadas-Iluna Andrei – fost preşedinte al comisiei pentru sănătate din cadrul CJ Braşov și fost Președinte al PNL Săcele,Ionescu Ramona Delia – fost manager la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov,  Lukacs Antal – manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Mirică Emanoil – ofiţer de poliţie în cadrul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov,  Eniko Balint –  referent achiziţii publice în cadrul spitalului Odorheiu Secuiesc şi Doru bertea – administratorul firmei Chantel Sante.

Context

 1. În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
  Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).
  Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.
  Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.
  În contextul menționat mai sus, procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.
  Cu această ocazie, după ce suspectul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză.
  Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice).