Campania de vaccinare a început cu… amânarea acesteia în mai multe orașe din județ

Etapa a 2-a de vaccinare împotriva COVID-19 a început ca la români…. cu o amânare. Se pare că nu toți românii sunt așa de norocoși precum Președintele Iohannis sau Premierul Cîțu încât să se vaccineze încă din prima zi. Motivul principal este cel al lipsei personalului care să deservească centrele de vaccinare.

La aceasta oră, în județul Brașov sunt operaționale doar 4 centre de vaccinare ( 2 în Municipiul Brașov, 1 în Făgăraș și 1 în Feldioara) din cele 20 de centre promise de autorități.

Guvernul nu și-a „ făcut treaba” în ceea ce privește cadrul legal necesar funcționării centrelor de vaccinare 

Pe lângă amenajarea spațiului, care nu a reprezentat o problemă pentru primari, pentru a funcționa, un centru medical are nevoie și de personal, iar aceasta a fost principala problemă reclamată de autoritățile locale. Când s-a discutat de înființarea acestor centre, ei au spus încă de la început că nu există un cadru legal care să reglementeze modul în care poate fi încadrat și plătit personalul medical din centrele de vaccinare.

Deși se cunoștea de mult timp această problemă, actul normativ a fost aprobat abia în 15 ianuarie, dată la care, oficial, a început etapa a II-a de vaccinare. Numai că în respectivul act normativ, Ordonanța de urgență nr. 3 din 2021, se menționează că unele aspecte vor fi reglementate prin ordine de ministru în următoarele 15 zile. Iar ordinele de ministru, pentru lămurirea tuturor aspectelor legate de vaccinare şi de implicaţiile financiare nu au fost emise încă.

Directorul executiv DSP Brașov : Nu se știe exact când toate centrele de vaccinare vor fi operaționale

Vineri, directorul executiv al Direcție de Sănătate Publică Brașov, dr. Andrea Neculau anunța că centrele de vaccinare sunt dotate pentru a fi deschise, însă numărul de doze de vaccin este limitat, iar centrele se vor deschide pe măsură ce România va primi noi cantități de doze. O altă problemă, reclamată de unii dintre primari, ține de cadrul legal în baza căruia pot funcționa aceste centre, asta în condițiile în care ordonanța de urgență aprobată de la finalul săptămânii trecute de Guvern devine „perfect funcțională” în aproximativ două săptămâni.

Practic, centrele din Săcele, Zărnești, Codlea, Râșnov, Moieciu, Prejmer, Victoria, Rupea și Predeal sunt acum pe o listă de așteptare, iar momentul în care vor fi deschise nu poate fi estimat de nimeni.