Atitudine față de liberalul Sterpu

Nu știu alții cum sunt, dar considerăm că fără a lua atitudine atunci când este cazul riscăm să fim călcați în picioare și terfeliți de orice ilustru necunoscut. Am pledat întotdeauna pentru implicarea civică.

În spațiul virtual cred unii că totul este posibil și totul este permis.  Mai ales dacă nu ai permis de bunăcuviință și de bună creștere. Educația străzii, a tupeismului și aroganței specifice oricărui individ lipsit de caracter.

În acest context, a apărut o atitudine abjectă din partea consilierului local Ciprian Sterpu avînd ca țintă un nume:  Munteanu Gheorghe. Domnul profesor de la Universitatea Transilvania este propus pentru a fi Cetățean de Onoare al mun. Săcele. Pe domnul profesor, doctor în matematică de aproape 40 de ani, cu recunoaștere internațională îl cunosc și stimează nenumăratele generații de studenți de la Matematică sau  Politehnică din Brașov și toată comunitatea săceleană. Mai puțin vreun terchea-berchea, vreun mațe-fripte ori  vreun coate-goale, ca să-l parafrazăm pe Caragiale. Un scârța—scârța pe hârtia virtuală. Care se screme să se bage în seamă ca să iasă ceva zeamă. Titlul articolului e glorios pentru o potaie care caută un os de ros: „Un nou nivel de aroganță la pesediștii din Săcele: un consilier local vrea să-și dea singur titlul de…”  

În primul rând, individul care face această afirmație fără acoperire dovedește astfel că e lipsit de caracter ca o hienă ce atacă și mușcă fără discernământ dintr-o ură viscerală goală. Este total aerian, cum a fost întotdeauna, paralel ca șinele de cale ferată cu realitatea săceleană. Toată lumea care îl cunoaște pe domnul profesor îi apreciază modestia și toți știu că așa ceva nu este posibil. Mai puțin individul sterp în gândire.

În al doilea rând, domnul profesor nu este consilier local, dar este, firesc, susținut de un partid care promovează valorile, așa cum a făcut-o și UDMR-ul cu prof. Mihai Bencze. Pentru că așa se procedează în Consiliu Local. O știe orice politician, dar nu orice politruc sterp.

În al treilea rând, este o onoare pentru  comunitatea săceleană, pentru orice partid care  propune  cetățean de onoare o somitate internațională, cum este domnul profesor universitar doctor Munteanu Gheorghe. Ceea ce n-o să se întâmple cu partidul sterp și nărăvaș ce-ncalecă pe făraș.

Apoi, pentru că prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul, după această fudulie descoperită numai de el pe surse, la radio șanț, fără să se informeze câtuși de puțin, și-a dat seama că s-a lovit singur la fudulii. Ca măgarul cu copita. A șters articolul, uitând că scripta manent.  În traducere pentru mintea  domniei sale „scripcaru a rămas sterp de funcție”.

De fapt, probabil într-o abureală postbahică  specifică și șefului de partid, a spart oalele și a încurcat borcanele. Vroia să atace un coleg din Consiliu,  tot Munteanu Gheorghe, tot profesor (de istorie, dacă încă n-a aflat după atâția ani de colegialitate), director de liceu. Oricum ar fi, e vorba de doi săceleni cu vechi rădăcini de autentici mocani. Oameni cunoscuți și respectați pe meleaguri săcelene. Nu locuitori ai altor orașe.

E greu de înțeles și de digerat această ură neîmpăcată afișată ca o carte de vizită tot timpul. Săcelenii au nevoie de fapte, de străzi asfaltate, de spital sigur, de oameni demni care vor să facă ceva bun pentru comunitate… Nu de atacuri partinice. Individul, ranchiunos că n-a prins un os, a luat ca model poziția șefului statului, care suferă de-o singură idee.

Ca să dreagă busuiocul după busuioacă, recunoaște chipurile că „prof. Gheorghe Munteanu merită o inițiativă reală de acordare a acestui titlu…”. Aici suntem întrutotul de acord. De aceea, după ce își va cere scuze public ambelor persoane, atât d-lui prof. univ. dr. Gheorghe Munteanu, absolvent al Liceului Teoretic din Săcele promoția 1970, cât și d-lui prof. Gheorghe Munteanu, directorul de acum al aceluiași liceu, așteptăm ca inițiativa să-i aparțină.

Dar să nu fie stearpă așteptarea.