” TU și EU ” versus ” TU sau EU „

228

Dragi săceleni,

Scriu aceste rânduri în calitate de cetățean. Ca orice locuitor al acestei țări mă simt preocupat, ca milioane de alți români, în legatura cu cine va conduce România din funcția de Președinte în următorii 5 ani.

Îmi exprim opinia cu privire la acest subiect și probabil ca mulți dintre voi veți fi de acord, iar alții nu. Într-o societate liberă e cât se poate de firesc să fim sau nu de acord unii cu ceilalți !

Eu consider că alegerea între cei doi candidați la Prezidențiale nu trebuie facută raportându-ne strict la cele doua personaje cu trăsăturile, calitățile și defectele lor individuale .Cred că trebuie să ne uitam la ce curent de gândire reprezintă fiecare dintre candidați .

Să începem cu principiul de gândire și acțiune „TU sau EU” care exprimă esența doctrinelor de dreapta (fostul partid PDL integrat în totalitate în actualul PNL emană acestă filosofie!) . „TU sau EU ” înseamnă:

  1. Doar unii trebuie sa traiasca ..bine (vorba lui Băsescu dintr-o campanie electorală .. mulți știm pe propria piele ce a urmat după …)
  2. Românii trebuie să aibă cele mai mici salarii și pensii din UE și să furnizeze forță de munca ieftină către țările occidentale și către corporații
  3. Sistemul public de sănatate și de învățământ trebuie reduse la minim și închise sau privatizate ( pe principiul „eficienței” economice )

4.”Elitele” și bogăția lor sunt importante ..restul românilor nu contează

  1. Cine nu e de acord cu noi e împotriva noastră (războiul români contra români din ultimii 5 ani: copii împotriva părinților, diaspora contra celor din țară, sectorul privat contra sectorului public, Președintele României contra Guvern și Parlament …)

Stimați săceleni, în opinia mea Președintele Klaus Iohannis este REPREZENTANTUL acestui curent de gândire și acțiune „TU sau EU”, în care societatea românească este tot timpul divizată. Președintele Iohannis a pus în aplicare „Pas cu Pas”  principiul „TU sau EU”,  radicalizând mesajul în ultimele zile. Astfel, o parte a societății românești trebuie sa dispară …probabil ca în „România normală”.  Sincer, mie îmi este teamă de „România normală” pe care o promite Klaus Iohannis !!!

Să trecem la principiul de acțiune și gândire „TU și EU”. De data aceasta vorbim de oameni, de toți oamenii, de TOȚI ROMÂNII din țară și din afara ei. Vorbim de șanse egale la o viata mai bună, de șanse egale la educație și sănătate. Vorbim de un sector privat cu angajați platiți corect și RESPECTAȚI, dar și cu antreprenori motivați (stimați antreprenori, ce părere aveți de faptul că în ultimii ani PSD-ul  a redus impozitul pe dividente de la 16% la 5%?).

Cred că lucrul cel mai important pe care îl face „TU și EU” este să ne ofere șansa de a fi mai aproape unii de ceilalți, împreună cu credințele și opiniile noastre diferite. De fapt, e firesc să avem opinii diferite într-o societate liberă și să respectăm valorile și opiniile celorlalți. În anii 90′, Ion Rațiu rezuma ideea de democrație într-o formulă care a devenit celebra : „voi lupta până la ultima picatură de sânge pentru ca tu să ai dreptul de a nu fi de acord cu mine”.

Daca vă regăsiți în „TU sau EU” și în valorile sale precum ura, dezbinarea, războiul români contra români, mergeți și votați un președinte al cărui proiect de țară a inclus și promovat în ultimii cinci ani aceste „valori” .

Dacă în schimb credeți în „TU și EU” și în valori precum cooperare, dreptate și bunăstare socială, votați Viorica Dancilă!

Cu respect pentru săceleni și pentru toți românii din țară și din străinatate!

Primar

Ing. POPA Virgil

Comments