Primar Virgil Popa: ”După 30 de ani municipiul Săcele devine proprietar pe bunurile sale”

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989. Pentru săceleni această perioadă a însemnat una cu foarte multe schimbări și nu întodeauna în bine pentru comunitatea noastră. Chiar dacă din anul 2000 orașul nostru a devenit și municipiu, acest lucru nu a adus deloc transformare a orașului de care să fim mândri. Cu toate acestea, Săcele este un oraș care are un potențial foarte mare de dezvoltare, din punct de vedere economic, social și turistic. Acest lucru este principala preocupare a mea, ca primar, precum și a întregii administrații săcelene. De peste doi ani, din iunie 2016, cred că am început să demonstrăm săcelenilor că și în orașul nostru se pot întâmpla lucruri bune.

Una din vechile nemulțumiri ale noastre, ale săcelenilor, a fost aceea că în toți acești aproape 30 de ani de la Revoluție până acum, nu s-au realizat investiții majore. Cauza principală a acestui fapt a fost aceea că municipiul nu avea intabulate (trecute în cartea funciară) propriile sale bunuri (clădiri, străzi,păduri, pășuni, etc.).

Acum însă pot să vă spun că după 30 de ani municipiul Săcele devine proprietar pe bunurile sale. Din toamna anului 2016 la nivelul administrației, prin Serviciul Fond funciar, Registru Agricol, Cadastru, s-au făcut eforturi foarte mari pentru a intabula toate bunurile municipiului. Chiar dacă acest lucru nu este atât de vizibil precum o asfaltare de stradă, este o muncă esențială fără de care asfaltarea, de exemplu, nu ar putea fi posibilă. De altfel, nicio investiție în unități școlare, în străzi, în  cartiere nu poate fi realizată fără a avea respectivele obiective intabulate, trecute în cartea funciară.

Astfel, astăzi avem intabulate toate cele trei bulevarde principale ale Municipiului: B-dul Brașovului, Piața Libertății, B-dul George Moroianu. Pe lângă acestea au fost déjà intabulate 35 de străzi. Acest lucru ne permite ca pe toate aceste străzi și bulevarde să putem face investiții majore în canalizare și apă (acolo unde este cazul, și din păcate mai avem destul de multe astfel de străzi), precum și în modernizarea acestora. S-a finalizat intabularea cartierului Movilei, iar cartierul Ștefan cel Mare va fi finalizat până în vară. Putem astfel derula investiții și aici, două dintre ele care déjà au început în această toamnă fiind realizarea a câte unui teren de sport multifuncțional, în fiecare dintre cartiere. Anul acesta vor începe lucrările de intabulare și în cartierul Eletroprecizia, lucrări care vor dura doi ani de zile, fiind vorba de cel mai mare cartier al Municipiului.

O altă problemă care trena la Săcele era investiția în unitățile școlare. 20 de clădiri ale acestora nu erau în proprietatea Municipiului în iunie 2016. Astăzi, 18 dintre ele au fost trecute în cartea funciară, iar celelalte 2 vor fi și ele trecute anul acesta. Astfel, investițiile în școli sunt posibile de aici înainte. De exemplu, la Școala Gimnazială nr 4 ”Frații Popeea” vechiul atelier al școlii va fi transformat într-o sală de gimnastică pentru elevi, foarte necesară ținând cont de faptul că școala nu are o sală de sport.

Săcele este al treilea oraș din România ca suprafață. Cu toate acestea de la Revoluția din 1989 până în 2016 se pare că pe nimeni nu a interest ca această suprafață mare de păduri și pășuni să fie trecută în proprietatea municipiului. Până la acest început de an 2019 am reușit să intabulăm 6240,5 ha de pădure din cele peste 12.000 ha, precum și 1785 ha de pășuni și fânețe din cele peste 2500 ha. De asemenea, 14 drumuri forestiere  din masivul Piatra Mare au fost trecute în proprietatea Municipiului Săcele. În ceea ce privește zona agricolă, atât de important pentru agruciltorii săceleni,  respectiv drumurile de exploatare, în cei doi ani și jumătate s-au intabulat 102.132 mp de drum, adică 42 de drumuri de exploatare.

Din nefericire, în acești ultimi 30 de ani Săcele a pierdut un timp foarte bun pentru investiții, inclusiv fonduri europene care nu au putut fi accesate din cauza lipsei intabulării. În următorii 2-3 ani vom finaliza însă ceea ce trebuia făcut de mult timp. Acest fapt ne permite ca de aici înainte Municipiul să poată puncta și la capitolul investiții, lucru care implicit va duce la o dezvoltare a orașului pe care ne-o dorim cu toții. Prin urmare, vă asigur că și de aici înainte voi urmări cu atenție toate obiectivele pe care le-am promis pentru a avea un oraș așa cum ne dorim și cum dumneavoastră, săcelenii îl meritați.