Prețul apei reci îi inundă pe braşoveni la buzunare

Preţul apei a ajuns în acest moment la 7,13 lei. Adică 4,05 lei/mc de apă potabilă furnizată, o creştere de aproape 11 ori faţă de momentul 2000, când braşovenii plăteau doar 0,37 lei/mc. Doar scăderea TVA la apă, de la începutul acestui an, a făcut ca valoarea facturată a unui metru cub de apă potabilă să nu fie 4,10 bani, precum anul trecut. Ca să vă arunce praf în ochi, decidenţii în privinţa Companiei Apa v-ar putea spune: „Am şi ieftinit”. Pentru că, de fapt, toată lumea vorbeşte despre scumpiri, al căror şir nu pare să se mai încheie. Şi pentru canalizare tarifele au crescut, de la 0,05 lei/mc în 2000, la 3,08, de 61 de ori!. E vorba de canalele alea ce se înfundă la fiecare ploaie mai serioasă.

Nici nu-i de mirare că, potrivit datelor prezentate de Compania Apa, consumul mediu al braşovenilor era anul trecut de 3 metri cubi pe lună, faţă de 7 – 8 metri cubi pe lună de persoană, cât ar fi mod normal.
Europenii plătesc sume infime, sau nu plătesc deloc apa. Facturile se măresc, chipurile că așa cere Banca Mondială, Uniunea Europeană sau BERD. Conform datelor oficiale, în ultimii trei ani, Compania Apa Brasov a obținut un profit cumulat de peste 3 milioane de euro. Astfel, reprezentanții conducerii Companiei Apa au propus (sau au fost încurajați să o facă) o majorare a fondului de salarii cu 550.000 leiîn cadrul ConsiliuluiJudeţeanunde a ajuns solicitarea majorării fondului de salarii.
Motivul invocat era să s-ar fi înființat în cadrul Companiei un nou departament denumit Unitatea de Supervizare a Proiectelor, unde au fost angajate nouă persoane, care ar avea salarii de peste 5000 de lei. Simultan, a fost ,,strecurată” pe masa Consiliului Județean și o propunere de majorare a indemnizațiilor directorilor general și economic, dar și a membrilor CA. Deși nu sună alarmant, respectiv procente de 0,25%, 0,16% și 0,04%, trebuie specificat că aceste cote se aplică valorii totale a facturilor încasate de Compania Apa lunar, din tot județul.

Braşovenii au ajuns să plătească pentru apa care curge la robinet aproape cel mai mare preţ din ţară, cu toate că, în ultimii 10 ani Compania Apa a accesat în judeţ peste 240 de milioane de euro.
Oficialii Apa au explicat mereu că „tarifele sunt prevăzute în documentele de finanţare şi sunt luate în calcul o serie de criterii”. Societatea vrea să depună un nou proiect de finanțare din fonduri structurale în valoare de 105 milioane de euro prin intermediul Programului Operațional Infrastructură de Mediu. Ceea ce ar trebui să fie o modernizare şi o îmbunătăţire a serviciilor, va fi privită de braşoveni ca o nouă ocazie de a li se majora tarifele.

Problema este în continuare că la Compania Apa se refuză în continuare facturarea individuală.
Trebuie să găsim soluţia tehnică, dar mai ales legislativă pentru ca apometrul să fie considerat instrument de masură a consumului şi nu doar un indicator.

Exista o lipsă de viziune în strategia de dezvoltare a Companiei, care nu vine în sprijinul cetăţenilor ca ei să plătească un preţ corect.
Şi ca să ştiţi care sunt vinovaţii, vă menţionez acţionarii Companiei Apa : Consiliul Judeţean (42%), Consiliul Local Braşov (42%), iar restul procentelor, la alte comunităţi.

Cum văd eu rezolvarea ?
Ca să începem curăţenia la „Apa”, trebuie să plecăm de la date concrete. De aceea e necesar un audit, un control care să determine unde sunt cheltuielile nejustificate, unde sunt aberaţii de preţuri, şi unde nu se respectă parametrii asumaţi în privinţacalităţii.
Garantez, preţul apei va scadea cu cel puţin 10%.

Mihai Mohaci
inginer
candidat la Consiliul Judeţean