Opinie de săcelean la 1 Decembrie 2019

330

Nu știu alții cum sînt, dar eu cînd mă gîndesc la partidele istorice care au făcut posibilă UNIREA de la 1 Decembrie 1918, îmi saltă și acum inima de bucurie, vorba lui Creangă. Lăsînd la o parte orgoliile și interesele personale, au pus mai presus de toate importanța evenimentului, indiferent de partidul reprezentat: I.C. Brătianu (Partidul Național Liberal), Alexandru Vaida Voevod  (Partidul Național Român din Transilvania), Ioan Flueraș (Partidul Social Democrat) și alții.

Cetățean săcelean apolitic și cadru didactic, am participat la manifestarea organizată de Primărie la statuia din centru, așa cum obișnuiesc în ultimii 25 de ani alături de elevi.

Și mi-a fost rușine.

Nu de elevii noștri care și-au sacrificat benevol ziua de duminică, nu de armata română impecabilă, nici de discursurile perfect motivate, succinte și nepartinice ale vorbitorilor.

La  un moment dat, niște indivizi și-au pus căști mari, albastre pe urechi. Am crezut că din cauza frigului îi trage curentul. Sau poate să fie de vină stația prea tare în volum, iar urechile lor gingașe nu suportă decibelii. Ori se pregătesc pentru huruitul tancurilor de la parada militară,  pentru vîjîitul elicopterelor și  al avioanelor supersonice care pot sparge bariera sonică. Dar nu. Vorbea doar primarul. Și-atunci m-am prins, chiar dacă nu băusem lapte, că e post.

Mă uitam la ei și nu-mi venea să cred. Afișau o aroganță nonconformistă de adolescenți imberbi și onaniști. Dar nu. Erau oameni maturi, bine dezvoltați fizic. Intelectual, nu pot pronunța. Pentru că n-am înțeles jocul  lor. A fost clar un act premeditat, sfidător la adresa tuturor cetățenilor prezenți. Ofițeri și soldați din armata română, polițiști, preoți, veterani de război, pensionari și angajați, copii care nu înțelegeau ce se întîmplă. Un act tupeist de frondă care sfidează orice și pe oricine. Un afront impardonabil adus Zilei Naționale a României.

Cei din jurul meu spuneau că e o grupare partinică. Peste poate. Nu cred că membrii vreunui partid politic se pot înjosi într-atît, pentru a se masturba intelectual ca să aibă vreo erecție de genul acesta.

Și mi-a fost rușine de nerușinea lor.

prof. Nicolae Munteanu

 

Comments