Opinia unui săcelean

443

Ce și-ar dori în esență orice locuitor de la administrația locală sau centrală? O întrebare simplă, deloc retorică. Răspunsul e la fel de simplu: ca administrația respectivă să facă pentru cetățeni cît mai multe îmbunătățiri care să crească nivelul de trai, de confort și de civilizație. Exemplele sînt arhicunoscute: autostrăzi, străzi asfaltate, canalizare, aducțiune de apă potabilă, spitale moderne, școli aferente etc.

Dacă pe vremea împușcatului pe nedrept chiar în ziua de Crăciun se dădea o dispoziție, un ordin, o directivă, ceva…, acum e posibil numai prin proiecte și prin atragerea unor finanțări. Și dacă vrei să-ți modernizezi casa, tot ai nevoie de un proiect, apoi de un credit, un împrumut, că te costă mai mult decît poți suporta din salariu.

În ultimii 25 de ani am tot avut parte de ceea ce am votat. Nu s-a făcut nimic sau aproape nimic notabil. Am avut parte de îmbunătățiri rele, de lipsa unor proiecte, de lipsa unor investiții majore, de schimbat pavelele trotuarelor cît mai des, de introdus gaz prin conducte vechi, de vîndut terenuri neintabulate și în general tot ce se putea vinde, de politicieni care au fost ba la PNL, ba la PSD, ba independenți ca fostul primar Vasile Lața, am tot avut parte de ei trei mandate sau două.

Am remarcat și în alte dăți că de data aceasta avem o administrație care vrea să facă treabă bună prin proiecte și investiții. Remarc în calitate de cetățean apolitic al Săcelelului. Tot din această postură analizez ultima ședință a Consiliului local, în care mai mulți reprezentați ai noștri au blocat cîteva proiecte care ar fi fost în beneficiului mai multor mii de săceleni.

Noi, locuitorii din zona Baciu (și din alte zone) am dori să avem canalizare și conducte de apă adecvate, căci de multe ori presiunea scăzută și pierderile din rețea ne lasă fără apă potabilă. Iar odată finalizată lucrarea simultan, am vrea modernizarea străzilor, să scăpăm de noroaiele și mizeria unui municipiu cu care nu ne mîndrim.

Noi, locuitorii din Săcele am dori închiderea rampei de gunoi din Subobrej, ca să nu plătim tot noi penalități enorme, care pot ajunge pînă la 200.000 de euro pe zi, imposibil de achitat.

Noi, părinții și bunicii elevilor de la Liceul Teoretic „George Moroianu” am dori reabilitarea fostului Club al Elevilor aflat în continuă degradare și nemodernizat, unde se desfășoară o parte din cursurile primare în condiții improprii unui învățămînt modern.

Noi, profesorii și elevii săceleni am dori reabilitarea clădirii bibliotecii „Victor Tudoran” de care beneficiază toți săcelenii.

Dar împotriva acestor proiecte și bune intenții  au votat sterp cei pe care i-am votat: consilierii PNL STERPU CIPRIAN, POPA CRISTIAN, NIȚESCU CIPRIAN, COPOȚ ROBERT, MUREȘAN DAN, consilierul PMP GHEORGHE STOEA și consilierii UDMR KADAR TAMAȘ și HLAVATHY ZSUZSANNA. Îi nominalizăm și îi arătăm cu degetul pentru ca lumea să-i cunoască și să-i voteze în continuare, dacă vrea să se facă nimic în Săcele.

Propunem ca numele lor să ajungă în fiecare cutie poștală, ca să îi cunoască toți, să se știe de opoziția lor distructivă față de  Săcele.

Mie, ca simplu cetățean, mi-e rușine de ei. Politicieni de conjunctură, care își pun interesele proprii sau de partid mai presus de propria lor conștiință ca locuitori ai acestei urbe. Pe unii îi cunosc personal și îi apreciez ca oameni. Ca oameni politici însă îi consider dușmani ai propriului oraș. Pentru interese obscure de partid, au votat împotriva cetățenilor care i-au votat. De ținut minte! Ce vreți, stimați  consilieri? Un referendum local care să ateste că vrem modernizarea orașului? Sau poate vreți o manifestație spontană de simpatie față de priceperea Dvs politică? După ce criterii votați Dvs, dacă nu pentru binele cetățenilor pe care ar trebui să-i reprezentați?

Pe noi, în calitate de cetățeni apolitici, ne interesează ceea ce se face concret spre binele tuturor. Nu ne interesează numele partidului. Nu ne interesează cît costă un km de autostradă, ci să se facă. Nu ne interesează cît a costat modernizarea domeniului skiabil din Poiana Brașov, ne bucurăm că s-a făcut. Pentru că noi sîntem beneficiarii a ceea ce se face. Despre costuri și contracte, sînt alte instituții abilitate și îndreptățite să constate legalitatea demersurilor. Iar cei vinovați să plătească  fiecare ilegalitate cuantificată, chiar dacă au fugit în Costa Rica sau sînt politicieni cu imunitate, dar cu dosare penale. Fie că e președintele țării, președintele Camerei Deputaților sau președinte al Senatului.

Vă asigurăm că și noi cuantificăm totul. Vom spune copiilor noștri, vecinilor noștri și elevilor noștri să-și aducă aminte cînd vor fi  în cabina de vot!

 

prof. Nicolae Munteanu

Comments