Opinia unui săcelean despre plaiurile săcelene

Dincolo de orice opinie sau opțiune politică, părerea unui cetățean poate fi un punct de plecare într-o dezbatere ideatică.

Ca săcelean nativ trăitor numai pe aceste meleaguri, mai mult de jumătate în timpurile comuniste și jumătate în democrația actuală liberă și originală, cred că am un echilibru al abordării.  Vă prezint o etapizare generală.

Comuniștii s-au ocupat doar de  dezvoltarea forțată a localității. S-a pus accentul pe politica industrializării forțate. Ca atare pentru forța de muncă sosită de pe alte meleaguri, s-au construit cele trei cartiere: Electroprecizia, Ștefan cel Mare și Movilei. S-a construit o uzină de prestigiu. S-au construit două CAP-uri pentru recoltele record, pentru mărețul cincinal. S-au distrus case, grădini, parcuri și fînețe, în loc ca orașul să fie dezvoltat  spre cîmpul agricol. Mi-ar fi plăcut să reziste așa numitei sistematizări fosta Grădină Domnească din Satulung, cu aleea de castani și poarta de lemn de la intrare. Mi-ar fi plăcut ca prin sistematizare modelul Uliței Mari, din Satulung, sau cel al străzii Libertății din Cernatu, străzi largi ca un bulevard, să fie  de la un capăt la altul al Săcelelui o stradă impunătoare. Că doar era singura stradă principală a orașului. Atunci se putea dărîma orice sub pretextul sistematizării. Dar nu s-a sistematizat nimic cu cap. Pentru populație nu s-a făcut nimic notabil: nu s-au asfaltat străzi, nu s-a făcut canalizare, erau probleme cu apă potabilă, nu s-au construit parcuri sau alte locuri de agrement, nici școli cu spații aerisite, nici săli de sport pentru școli măcar.

După 1989, exista o șansă a schimbării, dacă s-ar fi vrut. Au fost trei administrații politice:

  1. Din 1992 pînă în 2000, respectiv 2004 – 2008 regimul Lața, cînd pesederist, cînd independent, cînd penelist, cînd penalist.Ar fi fost perioada cea mai propice de dezvoltare pentru oraș. S-a dezvoltat Gîrciniul după bunul plac, da. În rest, resturi: nu s-a întîmplat nimic notabil și de calitate. S-a vîndut grosul terenurilor transformate rapid din extravilan în intravilan, terenurile agricole ale Săcelelui de la Carrefour, Selgros și Metro s-au pierdut, s-a vîndut sala de cultură din Baciu și cea din Electroprecizia, s-a introdus gazul metan pe banii cetățenilor în conducte inadecvate  care au trebuit să fie schimbate în 2017, s-au schimbat de mai multe ori trotuarele, s-a început așa zisa centură ocolitoare. Nu s-a intabulat mai nimic, pentru a se putea vinde mai ușor și cu spor, fără urme penale în viitor. Nu s-a lipit nici un investitor serios, nici un parc industrial, cum s-a întîmplat în  Cristian, Ghimbav, Hărman ori Prejmer. Nici măcar un mall. Cei de la OMV au avut ca primă opțiune Săcelele pentru dezvoltarea unei baze sportive pentru sărituri. Nu s-a vrut, n-au căzut la pace cu șeriful, și s-au făcut la Rîșnov trambulinele internaționale. Deși săritorii și antrenorii performeri sînt săceleni.
  2. 2000 – 2004 adminstrația pesedistă Mutu.S-a construit ANL-ul din Cernatu ca să înghesuie și mai mult cartierul Ștefan cel Mare, că era prea aerisit. Se lăfăia în spațiu excedentar. S-a ridicat o sală  de sport nestandardizată tot în cartierul Ștefan cel Mare, deși toate școlile ar fi avut nevoie, dar numai acolo nu. În Baciu pe lîngă DN1, s-au vîndut alte terenuri ce i-au scăpat din neatenție lui Lața, inclusiv drumuri publice, cum era cel pe care stă piciorul unui pod de pe marginea Timișului. Poate vă mai amintiți ce scandal a făcut post factum proprietarul cînd s-a trezit, chipurile, cu podul construit deasupra și pe terenul lui.

S-a construit cartierul Bunloc. Tot neaerisit, cu străzi înguste și fără parcări insuficiente. S-a distrus un vestigiu istoric, Valul Tătarilor, care ar fi putut fi un loc de promenadă chiar și pentru actualul cartier nou construit. S-a construit în zona telefericului din Baciu, zonă cu înalt potențial turistic pentru skiori, ca să moară o zonă skiabilă și de agrement ce ar fi putut (și mai poate încă) să fie un brand al Săcelelui. S-au continuat construcțiile la nimereală în zona agricolă Dîrste Pod, zona Lefrumarin. O altă înghesuială de prost gust, cu străduțe sens unic mai rău ca în Evul Mediu. Doar  că acum există trafic auto intens. Și da, s-a dezvoltat cartierul Gîrcini.

  1. 2008 – 2016 adminstrația Nistor. Pedelistă / penelistă. Ca atare, s-a finalizat centura care nu prea e centură, dar oricum a scos traficul greu. Doar că în loc să fie gîndită pentru următorii zeci-sute de ani, pe patru benzi eventual, sau barem mai lată și cu trotuare, e doar o stradă gîtuită de case în Dîrste Pod,  unde abia încap două mașini mari. Pentru că alții avuseseră grijă să vîndă tot. Fără nici o sistematizare, fără un plan de urbanism și  dezvoltare, fără P.U.G, doar cu gîndul la cît sug. Fără nici o perspectivă pentru ce va fi. Strada tot așa va fi și peste 100 de ani. S-au mai asfaltat cîteva străzi. Măcar dacă s-ar fi asfaltat 1 km de străzi în fiecare an, și tot am fi avut 27 acum. Dacă ați fost prin Cristian, Rîșnov, Ghimbav ori satele Dumbrăvița și Drăguș, ați constatat că sînt cu infrastructura mult înaintea unui jalnic municipiu, al doilea ca mărire după reședința de județ.

S-a început în sfîrșit canalizarea și aducțiunea de apă pe unele străzi din Baciu și Turcheș și pe ulița mare numită pompos bulevardul Brașovului și George Moroianu. Locuind la 50 de metri de primărie, pe Piața Libertății, nu aveam canalizare în buricul tîrgului. Pe bulevard, da. Numit după modelul Champs Elisee, cel pe 6 și 8 benzi din Paris. S-a început modernizarea centrului prin sistematizarea cablurilor, care au devenit subterane. Noroc că am intrat în Uniunea Europeană și trebuie să ne adaptăm unor standarde superioare gîndirii noastre din Evului Mediu. S-a amenajat un parc pentru copii în cartierul Ștefan cel Mare. S-a construit în sfîrșit prima sală de sport la parametrii de competiții pentru o școală, la Liceul „George Moroianu”. Chiar dacă e o înghesuială de clădiri, căci fostul restaurant „Doina” actualmente pizzărie a rupt din terenul școlii, la fel ca vecinul de dincolo, cu parcarea lui de vechituri. Jupînul Lața a avut grijă să vîndă tot ce se putea vinde. Legal, desigur. Înghesuială tipică doar mentalității primitive. Spațiul generos de la fostul Liceu Electroprecizia, unde se preta un campus școlar (liceal) a fost invadat de elevii de la școala din Gîrcini, căci da, elevii de acolo sînt din ce în ce mai numeroși. Cartierul Gîrcini se dezvoltă de sine stătător, fără autorizații, fără acte de proprietate, fără utilități, fără sistematizare, fără să-i deranjeze nimeni. Înainte mai veneau la o meserie, dar administrația Nistor a închis fostul Liceu de Construcții din Cernatu, una din primele școli de meserii din țară. După ce l-a abandonat ani buni și s-a degradat, l-a transformat în Centrul Educațional Multicultural, pe milioane de euro. Bani europeni. S-a închis și spitalul și-a fost lăsat în paragină ca o stricată conservă, nici măcar în conservare. Policlinica a devenit o clădire neîngrijită, cu cîțiva medici de familie rătăciți.

Pe ansamblu, s-au mișcat lucrurile totuși. Nu cît ar fi vrut cetățeanul săcelean care tot așteaptă de zeci de ani să se vadă mai bine eficiența banului public cheltuit în administrația locală prin creșterea nivelului de trai la standarde civilizate, europene, dacă se poate visa.

Să nu uităm: toate aceste performanțe se datorează implicit consilierilor locali cam aceeeși: pesediști, udemeriști, pedeliști și peneliști. Căci la urma urmei e nevoie de hotărîri. Dar cui pese de interesul cetățeanului cînd cu U.D.M.R riști doar la interesele minorităților, iar peneliștii / pedeliști sînt muzicieni de soi tromboniști și trompetiști?

  1. Din 2016 a apărut un suflu nou pe aceeași doctrină politică veche, pesedistă. Administrația Virgil Popa a demarat promițător și într-un an și jumătate a făcut mai mult ca alții în patru sau opt. Nu e poveste, e realitatea pe care o vede cetățeanul apolitic. S-a redeschis cu costuri foarte mari spitalul, iar policlinica e în renovare. S-a finalizat modernizarea străzii principale din Baciu, apă, canal și asfaltare. S-au sistematizat prin lucrări hidrotehnice valea Morii din Turcheș și valea de pe strada Canalului  din Baciu. Zona Tucheș-Hotar a fost cablată subteran, iar centrul a fost plăcut sistematizat pentru cetățeni, cu bănci și flori, respectiv parcări. A fost dat în folosință Centrul Multicultural si Educațional, care avea mai multe hibe din proiectare și construcție, investindu-se serios pentru finalizare. Și nu  bani europeni. S-a amenajat promenada din Satulung, de la Hanul Mureșenilor pînă la fosta trambulină. S-au creat mai multe locuri de joacă pentru copii, în cartierele Electroprecizia, Movilei și Turcheș. A început intrarea în legalitate prin intabularea școlilor, pădurilor, pășunilor,  străzilor etc. Sînt convins că în ritmul acesta se vor vedea tot mai multe îmbunătățiri pentru noi, cetățenii. Că de îmbunătățiri rele, ne-am săturat oximoronic. Administrația Virgil Popa e de bun augur. Există o echipă bună. Poate și pentru că pentru prima oară UDMR-ul nu are viceprimar. În ultimii ani a tot avut, dar nu s-a cunoscut. Pentru prima oară în istoria Săcelelui se face administrație profesionist și nu politică. Se cunoaște gîndirea sistematică și mîna de gospodar. Contează omul, nu partidul. Nu laud, că nu e felul meu și nu e cazul încă. Bilanțul se face după patru sau opt ani de mandat, ca la ceilalți. Noi, săcelenii, așteptăm cu încredere investitori care să aducă prin afacerile lor bani la buget și investiții în infrastructură. Pentru că asta se vede și de ea se folosește tot omul: străzi asfaltate, canalizare, curățenie, intrarea în oraș, fie că e vorba de Gîrcini care se tot dezvoltă în continuare pe unde apucă (deși ultimul recesămînt e mai modest la număr decît se preconiza), fie cu atît mai mult dinspre Brașov, piste pentru bicicliști, pîrtia de ski din Bunloc etc. Sînt multe, foarte multe de făcut, după ce un sfert de veac alții n-au vrut să facă ceea ce era în putința și competența lor de a face.

Am încredere ca săcelean că d-l primar Virgil Popa e omul potrivit la locul potrivit. Ideea cu omul care administrează locul în folosul cetățenilor e mai potrivită decît proverbul. Căci de sfințit, numai Dumnezeu sfințește.

Prof. Nicolae Munteanu