Noi servicii medicale în cadrul Spitalului Municipal Săcele

3876

 

Spitalul Municipal Săcele s-a redeschis în luna iulie 2017 si a debutat cu activitate medicală restrânsă în specialitățile medicină internă, pediatrie, chirurgie generală și obstetrică-ginecologie. Prin străduința echipei manageriale și a medicilor și cu sprijinul financiar și umanitar al Consiliului Local Săcele s-a dezvoltat activitatea medicală prin introducerea specialităților cardiologie și oftalmologie, precum și a serviciilor medicale oferite prin spitalizare de zi și camera de gardă. De asemenea, susținerea financiară locală a pus la dispoziția specialiștilor dotare medicală modernă, amenajarea spațiilor și asigurarea medicamentelor și a materialelor sanitare necesare unui act medical complet.

 Astfel se pot face consultații gratuite în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie pentru următoarele specialităti: medicină internă, cardiologie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală și oftalmologie, serviciile medicale în absența calității de asigurat sau la cerere (fără bilet de trimitere și fără card de sanatate) efectuandu-se contracost, la tarife mult mai mici decât cele practicate în sistemul medical privat. 

Calitatea serviciilor medicale oferite de spital au dus la o creștere a adresabilității pacienților. Daca în lunile iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în medie 2000 de prezentări, în ultimul trimestru al anului 2017 prezentările au crescut până la aproape 5000 de pacienți, iar de la începutul anului 2018, adresabilitatea pacienților este în continuă creștere.

În aceste condiții, unitatea medicala și-a prelungit programul de funcționare între orele 7-22, asigurând permanența medicală în specialitățile enumerate mai sus. Pentru continuarea activității medicale și pentru asigurarea actului medical cu permanența 24 din 24 de ore, conducerea unității medicale, cu aprobarea domnului primar Ing. Virgil Popa, a înaintat spre aprobare Ministerului Sănătații o noua structură organizatorică a Spitalului Municipal Săcele cu obiectivul extinderii activității medicale prin înființarea de noi specialități medicale și atragerea medicilor specialiști.

Astfel comunitatea săceleana va putea beneficia de servicii medicale utile sănătății: endocrinologie, diabet și boli de nutriție, dermato-venerologie, reumatologie, gastroenterologie și endoscopie digestivă, neurologie, ortopedie și traumatologie, urologie. Se vor deschide serviciile medicale de spitalizare continuă în medicină interna, cardiologie, nefrologie, pediatrie. Pe langă activitatea de asigurare a sănătății în regim de spitalizare continuă sau de zi, se vor pune la dispoziția pacienților servicii medicale de laborator radiologie (radiografii, radioscopii, ecografii), explorări funcționale cardio-respiratorii și cardio-circulatorii (test de efort, spirometrie, pulsoximetrie, holter TA și holter EKG), endoscopie digestivă (gastroscopii, colonoscopii), anatomie patologică (examen citologic Babeș-Papanicolau, examen histopatologic si imunohistochimic). Toate aceste servicii medicale vor funcționa pe aceleasi reguli legislative în vigoare prezentate în preambul: se pot face consultații gratuite în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie pentru următoarele specialități: medicină internă, cardiologie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală și oftalmologie, serviciile medicale în absența calității de asigurat sau la cerere (fără bilet de trimitere și fără card de sănătate) efectuându-se contracost, la tarife mult mai mici decât cele practicate în sistemul medical privat.

Precizăm că în prezent, în cadrul Spitalului Municipal Săcele se efectuează următoarele servicii medicale:

  • Servicii medicale oftalmologice în cabinet dotat cu aparatură modernă, autorizată, care ajută la depistarea glauconului, corectarea tulburărilor de vedere, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor conjuctivale și corneene, atât la adulți, cât și la copii.
  • Servicii de chirurgie generală prin tratarea plăgilor deschise, unghiilor încarnate, lipoamelor subcutanate, tumorilor cutanate, nodulilor superficiali, ecografie digestivă.
  • Servicii medicale în specialitatea obstetrică-ginecologie: urmărirea gravidei fiziologice și cu risc, ecografie genitală, tulburări ale ciclului menstrual, testul Papanicolau, montare/extracție dispozitive intrauterine, întreruperi de sarcină, tratamente ginecologice specifice.
  • Servicii medicale în specialitatea pediatrie pentru diagnostic și tratament al afecțiunilor digestive, respiratorii, metabolice.
  • Servicii medicale de cardiologie și explorări funcționale: electrocardiografie, ecografie cardiacă, test de efort, holter TA si holter EKG, diagnostic și tratament specific.
  • Servicii de medicină internă: ecografie digestivă, pelvină, de părți moi, spirometrie, pulsoximetrie, consult medical pentru un stil de viață sănătos (consiliere medicală pentru obezitate, malnutriție, disfuncții digestive, insomnii și tulburări de somn), diagnostic și tratament specifice.

 

Ec. Rodica Pîrvan – managerul spitalului, Dr. Ionuț Poinareanu

Comments