Fermierii români, şanse egale în competiţia cu cei europeni

885

Agricultura – motor economic, creşterea exporturilor, angajarea tinerilor în agricultură, în final hrană sănătoasă pentru români, acestea sunt direcţiile pe care le are de urmat Romania. Afirmatiile ii apartin preşedintelui PSD Braşov. Marius Dunca a prezentat intr-o conferinta de presa modul in care înţelege şi vrea PSD să acorde şanse egale fermierilor români în competiţia cu cei europeni.

Unde se dau bani

PSD intentioneaza să faca plata la timp a subvenţiilor, în 15 octombrie un avans, iar pe 15 decembrie şi 31 martie, plata regulată. Beneficiari vor fi 950 de mii de fermieri români, cu 10 mii mai multi decat in timpul Guvernarii Ponta. Dacă această subvenţie nu este plătită la timp, fermierii sunt obligaţi să se împrumute de la bancă cu dobandă de circa 10%.
Nu doar Ministerul Agriculturii ar urma sa aloce bani, ci si prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, pentru proiecte importante.
Un exemplu este investirea a 100 de milioane de euro, pentru minimum 10 unităti de procesare legume-fructe şi depozite frigorifice, ceea ce ar inseamna în jur de 500 de mii de tone de legume şi fructe procesate. „Se creează locuri de muncă, dar se şi dă o putere de negociere producătorilor agricoli. Aceştia sunt acum dezavantajaţi în relaţia cu marile magazine, pentru că nu îşi permit să vândă produsele decât într-o anumită perioadă a anului, după recoltare, iar atunci importatorii îşi permit să ofere preţuri şi mai mici”, explica Dunca.
200 de milioane euro vor fi dati pentru a se infiinta unităti de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine. Astăzi peste 70% din această cantitate de lână se arde. Ciobanii români îi dau foc, pentru că nu au unde să o vandă, nu au unde să o prelucreze. Pieile de ovine şi de caprine nu sunt folosite, sunt aruncate sau arse.

Rosia si porcul

Desi romanii pot gasi in orice magazin rosii sau carne de porc, ele sunt socotite de catre presedintele PSD Brasov ca fiind produse deficitare, pentru ca nu sunt de productie autohtona de cele mai multe ori. „Scopul este reducerea importurilor şi asigurarea consumului din resurse proprii. La tomate importăm 50 de mii de tone şi exportăm 3 mii de tone. Avem o balanţă negativă de 33 de milioane de euro numai pe acest produs. Timp de opt ani de zile vom acorda ajutor pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, 3000 de euro anual pentru fiecare fermier care infiintează peste 1000 de metri pătraţi de solarii. Costul este 120 de milioane de euro anual din bugetul de stat. Beneficiarii? 40 de mii de fermieri”, declara liderul social-democrat.
Maius Dunca ofera date si in ceea ce priveste carnea de porc: exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, o balanţă negativă de 320 milioane euro. Alocarea va fi de 10 mii de euro anual pentru fermele cu peste 200 de capete, timp de opt ani.
„Propunem, de asemenea câteva faciltăti pentru fermieri eliminarea impozitului pe terenul lucrat, impozit zero pe tractoare şi utilaje agricole, ambele din 2018.
De asemenea, dorim să scădem TVA de la 9%, la 0% pentru toate serviciile ş imateriile prime din agricultura, cum ar fi seminţe, pesticide, etc”, conchide Marius Dunca.

Comments