1 care știe

1279
Problema cadrelor medicale, pe care le-a pierdut Spitalul Judeţean, este veche. A fost întocmai ca o hemoragie, care a rupt tot mai mult din plagă şi tot mai mult din sânge s-a scurs în afara organismului numit Braşov.
Problema medicilor lipsă din Unitatea de Primiri Urgenţe a mai fost adusă la cunoştinţa opiniei publice, chiar şi anul acesta. Colega mea, Cristina Vecerdi a venit în plenul Consiliului Judeţean ca să ofere date precise celor interesaţi să rezolve ecuaţia gărzilor acoperite de prea puţini medici specializaţi în Urgenţe. Am spus „celor interesaţi”. Pentru că în afară de o compătimire şi de aproape-o-strângere-de-mână, şefa UPU nu a primit nimic, nici măcar promisiuni de la majoritatea celor prezenţi. Sau de la Majoritate.
Următorul moment important a fost acela din 24 septembrie. Secretarul de stat Raed Arafat a venit la Braşov pentru a înmâna ISU Braşov, drapelul de luptă. Ceea ce nu s-a văzut a fost o discuţie în patru. A doctorului Arafat, cu doctorul Orţan, prefectul Băncilă şi preşedintele Consiliului Judeţean, Veştea. Evident că ministrul cunoştea situaţia din UPU, chiar dacă nu o putea gestiona, cu Spitalul Judeţean în subordinea CJ. Dar putea oferi îndrumare celui care o cerea. În cazul de faţă, Adrian Veştea. Preşedintele CJ Braşov se plângea că nu are suportul legal pentru a stimula medicii să rămână. Raed Arafat i-a dat exemplul altor judeţe care făceau exact acest lucru, dădeau nişte bani în plus medicilor din specializările deficitare, ca să-i ţină pe unii, să-i atragă pe alţii.
Acelaşi răspuns, cu cadrul legal, l-am primit şi eu, în plenul deliberativului judeţean, atunci când am propus să cumpărăm noi două locuinţe pentru a le oferi doctorilor aflaţi la început de drum. Mă interesa ca nişte medici să ştie că sunt ai comunităţii, care are grijă de ei.
Dar s-a creat până la urmă şi cadrul legal. Comunicam permanent cu colegii mei, printre care şi doctorul Tudor Ciuhodaru de la PSD Iaşi, care a iniţiat o modificare a Legii Reformei în Sănătate, exact în acest sens. Acum exista şi suportul legal, iniţiat de majoritatea PSD din Parlament, susţinut şi aplicat de minoritatea PSD din Consiliul Judeţean.
Am anunţat în conferinţa de presă a partidului că pe baza acestui act normativ se pot oferi de acum bani în plus medicilor.
De atunci lucrurile au mers teribil de repede. În prima şedinţă de plen după promulgarea legii, am propus acordarea stimulentelor. S-a aprobat. Aflu acum că nu eu am iniţiat asta. Nici măcar PSD. Ghinion.
Se pare că administratorii publici au uitat sau nu ştiu.
Votaţi 1 care ştie.
 
Florin Orţan
Candidat la Senatul României

Comments