15 milioane de motoare electrice produse în 80 de ani la Săcele

Electroprecizia mizează anul acesta pe afaceri de 30 de milioane de euro, prognozând o creștere de 15- 20% anul viitor

Compania Electroprecizia Săcele, cel mai mare angajator din localitate, împlinește 80 de ani de existență, fiind singura companie brașoveană care a făcut tranziția de la sistemul socialist centralizat, la economia de piata, pe locația sa inițială. Azi Electroprecizia este un holding industrial cu 1.100 de angajați, cu un numar de nouă firme subsidiare.

Compania mizează anul acesta pe afaceri de 30 de milioane de euro, iar pentru anul viitor se așteaptă la o creștere de 15 – 20%.

Activitatea Electroprecizia a început la Brașov, într-o zonă cu o puternică tradiție industrială, în 30 iunie 1936, când a luat naștere PREROM, societatea pe acțiuni specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achiziționat compania germană Tartler, specializată in fabricarea de motoare electrice. Numele de azi al companiei a aparut în 1948, când aceasta a fost naționalizată și denumită ELECTROPRECIZIA, brand ce reprezintă si in prezent „precizie în electrotehnica românească”. După încă un an, datorită expansiunii producției, sediul a fost mutat în Săcele.

Dezvoltarea industriei auto din România face ca în 1953, Electroprecizia să înceapă și fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare și camioane. În 1968 a fost achiziționată licența Serri Ducellier Jager care, alaturi de alte investițiile masive efectuate, au dezvoltat producția de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere și relee, integrand compania in orizontala fabricarii autovehiculelor in Romania.

Concomitent a fost dezvoltată și activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone. În 1955 s-au introdus primele standarde de calitate în fabricatia motoarelor. După o perioadă în care motoarele săcelene au fost exportate în SUA, datorită spiritului inovator al Electroprecizia, au fost realizate noi serii de motoare electrice în carcase de aluminiu (1987), integrându-se astfel în trendul pieței mondiale de la acea vreme.

Privatizată în 2008

In 1998 societatea a început procesul de privatizare care s-a finalizat in 2008, cand Electroprecizia a devenit ceea ce este si azi: o companie privata cu capital integral romanesc. Procesul de privatizare a insemnat nu doar un transfer de proprietate, ci si implementarea unei strategii de modernizare, eficientizare si dezvoltare a activitatii companiei, de repozitionare pe principalele piete interne si externe. Un an mai târziu, societatea s-a transformat in holding, fiind înființate nouă companii subsidiare.

Eforturile investiționale recente s-au concentrat către reînnoirea tehnologică. Au fost achiziționate zeci de utilaje moderne și tehnologii de ultimă generație. „Ca să vă dau doar câteva exemple, vă pot spune că în ultimii 3 ani am investit în întreg procesul tehnologic din grup, începând cu turnarea sub presiune și finalizând cu soluții ERP și de Business Intelligence. Acum suntem în stadiul final de implementare a șase celule de turnare sub presiune dotate cu roboți, un sistem complex de sablare, un set de scule și matrițe, cochilii de turnare și alte utilaje și tehnologii ce ne vor permite să eficientizăm și să diversificăm oferta către clienții noștri”, declară Adrian Secelean, Directorul General și Presedintele Consiliului de Adminstrație al Electropriecizia SA. „Modernizarea și retehnologizarea reprezintă o preocupare continuă, iar planul nostru de investiții este unul dinamic, adaptat noilor cerințe și standarde de producție. În prezent, am demarat producția de masă a unei noi game de motoare electrice de înaltă eficiență (IE3), având ca impact reducerea consumului de energie electrică, ca o grijă permanentă pentru mediu și pentru clienții noștri” a adăugat Secelean.